Slujbe la difuzoare, măsuri de igienă și rugăciuni speciale în biserici - VIDEO

Bisericile vor fi deschise zilnic, dar cu asigurarea zonelor de igienizare a mâinilor.

 

Sfântul Sinod a transmis o serie de îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus.

 

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis joi, 12 martie 2020, un document cu mai multe îndrumări adresate parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19).

 

Afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19).

 

Consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult).

 

Asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult.

 

Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă, în biserică şi la domiciliu.

 

Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcașul de cult.

 

Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

 

Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.

 

 

IPS Toefan: „Nu te teme, om al lui Dumnezeu! Pace ţie! Fii tare şi curajos!”

 

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a făcut apel la calm.

 

„Să nu ne temem peste măsură, căci suntem oameni ai lui Dumnezeu. Pacea Cerului este cea mai mare ocrotire şi de aceea se cuvine să fim tari şi curajoşi, după cuvântul Domnului adresat Sfântului Proroc Daniel. Va trebui în aceste zile şi în zilele care vin să fim mai atenţi cu noi înşine şi în mod special cu intensificarea rugăciunii. Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în clipe de cumpănă, să facă parte din respiraţia fiinţei noastre”, a transmis  ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

„Nădăjduim în mila Domnului că vor trece şi aceste clipe şi vom fi păziţi şi apăraţi şi vom învăţa din cele pe care le trăim în aceste zile cât de mici suntem în încredinţarea noastră către Dumnezeu, cât de îndoielnică şi mică ne este credinţa, cât de mult valurile vieţii ne cuprind pe noi cei care ne considerăm tari şi puternici, dar când vine o năpastă asupra noastră, constatăm micimea noastră şi aceasta este, o putem spune, şi partea plină a paharului legată de acest val. Dumnezeu şi lumea ne arată că suntem acolo unde suntem cu adevărat. Nădejde, aşadar, la Dumnezeu, mila lui să fie peste noi şi peste lume şi astăzi şi mâine şi de-a lungul întregului post şi în timpul Sfintelor Paşti şi de-a lungul întregii noaste vieţi”, a adăugat ÎPS Teofan.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store