După şedinţa festivă a Consiliului Local Botoşani poeţii şi scriitorii, alături de oameni politici, s-au deplasat la Biserica Uspenia din Centrul Istoric al municipiului reşedinţă
Aici s-a săvârşit un Te Deum de către doi preoţi şi s-a cântat în mai multe rânduri „la mulţi ani”. I s-a dat microfonul şi iniţiatorului Premiului Eminescu, Gellu Dorian, care a făcut o paralelă între lăcaşul de cult unde a fost botezat poetul nepereche şi „botezul” ca poet:
„La Oradea, Iosif Vulcan, la Familia - de fapt atunci era la Budapesta - l-a botezat, l-a debutat ca poet şi i-a pus numele Mihai Eminescu”.
Astfel, cuvântul i-a fost dat redactorului şef al revistei Familia, poetul Ioan Moldovan.
„Cu mare sfială vă vorbesc pentru că nu se prea obişnuieşte a vorbi un om simplu în biserică după ce ceremonialul slujbei a cuprins în el cam tot ce am putea spune noi, de la noi şi de la semenii noştri în legătură cu această sărbătorire a poetului”, a afirmat Ioan Moldovan.
Spre finalul alocuţiunii a adăugat că, „noi aici am venit pentru bucuria de a fi în locul în care a fost botezat copilul Mihai şi de a-i cânta «la mulţi ani». I-am cântat, îi cântăm în sufletul nostru”, pentru ca apoi să îndemne asistenţa: „să-i cântăm încă o dată «la mulţi ani»”.
Preoţii, care deja cântaseră, s-au conformat şi au cântat din nou „la mulţi ani, să trăiţi”, după care au binecuvântat plachetele acordate câştigătorilor Premiilor Eminescu.
La final, părintele Teodor Candrea, remarcând că „vă place aşa de mult să cântaţi «la mulţi ani»” i-a cerut celuilalt preot să mai cânte o dată, lucru care s-a şi întâmplat.
VEZI ŞI: