Situaţia de la Podriga este una GRAVĂ!  Prefectul îngrijorat de problema pacienților

Prefectul Dan Nechifor a solicitat conducerii Direcţiei de Sănătate Publică să trateze cu maximă prioritate problema celor 73 de pacienţi internaţi la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga. 

 

Instituţia a rămas fără sursă de finanţare din partea Casei de Sănătate, după ce Direcţia de Sănătate Publică a refuzat să emită o nouă autorizaţie de funcţionare, cauza fiind calitatea apei potabile. Fără a emite un plan de conformare şi fără acordarea unei perioade în care unitatea medico-socială să asigure respectarea cerinţelor privind alimentarea cu apă, responsabilii de sănătatea publică au lăsat sanatoriul fără documentele necesare decontării principalelor cheltuieli.  Reprezentantul Guvernului în teritoriu a discutat la faţa locului cu reprezentanţii unităţii medicale, aceştia plângându-se de faptul că, în anii anteriori, specialiştii DSP nu au cerut analize privind turbiditatea şi oxidabilitatea apei, ci doar cele microbiologice. Ca şi până acum, analizele au arătat că apa nu prezintă risc de epidemii hidrice, fiind bacteriologic conformă. În ceea ce priveşte ceilalţi indicatori, s-au înregistrat uşoare depăşiri, ştiut fiind faptul, de mulţi ani, că lacul Negreni nu poate oferi o apă de mai bună calitate. Sanatoriul a solicitat ajutorul celor de Nova Apaserv, operatorul explicând că aducţiunea ce va schimba sursa, aducând apă din Prut, va putea funcţiona abia din luna septembrie. Pentru moment, unitatea medicală s-a aprovizionat cu dozatoare şi rezervoare cu apă, două tone din lichidul vieţii urmând să fie distribuite mâine, 2 iunie, de către operatorul judeţean de apă.

„Înţeleg că nici în aceste condiţii reprezentanţii sanatoriului nu au găsit înţelegere la DSP. Am rugat-o pe doamna director Tudorache să se implice personal şi să descâlcească această situaţie. Nu-i cer să încalce cadrul legal, ci să găsească soluţia legală pentru a ajuta acei oameni. Nu este posibil să sufere 80 de persoane deja bolnave, pentru că instituţiile statului nu ştiu să comunice şi să preîntâmpine astfel de blocaje.”, este declaraţia prefectului de Botoşani. 

Dan Nechifor a solicitat întreaga corespondenţă dintre instituţiile implicate şi a putut afla că sanatoriul a depus documentaţia de înnoire a autorizaţiei de funcţionare încă de pe 20 aprilie. Din documente nu reies demersurile făcute de DSP pentru a nu se ajunge la această situaţie.  În aceste condiţii, dacă nici ultimele măsuri nu vor fi suficiente, se ia în calcul preluarea pacienţilor de către Direcţia de Asistenţă Socială, împreună cu Spitalul Judeţean Mavromati. Sanatoriul funcţionează deja de 13 zile fără a mai fi plătit de către Casa de Asigurări de Sănătate, fondurile trebuind să acopere medicamentaţia, hrana şi plata personalului medico-sanitar. Din bugetul actual, unitatea mai poate asigura doar hrana pentru maxim două săptămâni, însă nu acoperă alte cheltuieli sanitare, de strictă necesitate pentru tratamentul bolnavilor.  

CITEȘTE: Scandal sexual la Sanatoriul Podriga, trei bolnave psihic rămase însărcinate, angajații cercetați de procurori pentru viol