Noi schimbări pentru sistemul SGR. Punctele de reciclare din România anunţă modificări importante la un an de la lansarea programului în ţara noastră.
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) a împlinit, în octombrie 2024, un an de la lansare, săptămâni la rând românii neştiind ce să facă pentru a recicla sticlele şi dozele pe care au plătit 50 de bani în magazine.
Cozile uriaşe la aparatele de colectare a ambalajelor, însă, i-au descurajat pe aceştia, în ciuda sumelor de bani destul de mari pierdute în fiecare lună.
Drept urmare, oficialii au decis să aducă anumite modificări pentru sistemul SGR în 2025. În primul rând, garanţia pe sticle rămâne de 50 de bani, însă apar schimbări la punctele de reciclare.
Conform Ancăi Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO SGR, s-a cerut modificarea legislaţiei pentru dezvoltarea altor forme de colectare a ambalajelor în afara celor clasice din zona de retail.
Aşadar, ar putea apărea aparate de acest gen în multe zone ale ţării, nu doar lângă supermarketuri sau mall-uri.
Doar aşa românii vor scăpa de cozile interminabile care se formează în punctele de colectare amenajate în proximitatea centrelor comerciale, informează bugetul.ro
Acest lucru duce momentan la nervi pentru clienţi, dar şi a responsabililor cu mentenanţa acestor aparate de colectare.
Deşi au fost rezolvate multe dintre problemele legate de sistemul SGR, RETUR-RO încă întâmpină obstacole printre români. O spune şi un oficial din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
„Prin faptul că primim pe un ambalaj cei 0,50 lei înapoi, suntem în prima jumătate a clasamentului. Încă mai sunt unele probleme pe sistemul SGR. Suntem conştienţi de lucrul acesta – şi cei care sunt implicaţi pe fluxul SGR trebuie să-şi facă treaba şi să rezolve acele probleme care mai apar, ba cu automatele care nu merg, ba cu sacii care nu sunt ridicaţi la timp. Noi am făcut şi o inventariere din punctul acesta de vedere, apropo de sistemul SGR. Am găsit o listă de peste 20 de probleme care încă persistă în această activitate – şi care, cu siguranţă, în perioada următoare vor fi rezolvate, dar discutăm în egală măsură de cel mai amplu proiect logistic la nivel naţional de la Revoluţie încoace”, a menţionat Bogdan Balanişcu, secretar de stat în ministerul Mediului.