Sisteme de evacuare a fumului în caz de incendiu

(P) Orice tip de clădire are nevoie de un sistem de evacuare a fumului în caz de incendiu, fie că ne referim la spații comerciale, clădiri rezidențiale, hale, parcări etc. pentru că orice spațiu prezintă acest risc.

 

Aceste sisteme de desfumare sunt concepute pentru a ajuta la evacuarea fumului dar și a persoanelor aflate în clădire, până la intervenția specializată a pompierilor.


Sistemele de evacuare a fumului sunt diferite de cele de ventilație, pentru că tubulatura acestora este una rezistentă la temperaturi ridicate.


Pe Stadtmeister.ro găsești ambele tipuri de tubulatura, atât pentru desfumare, cât și pentru ventilație.  Și ventilația joacă un rol esențial în păstrarea unui aer curat, a temperaturilor constante și în eliminarea riscului de îmbolnăvire sau mucegai.


    
Desfumarea în caz de incediu


Desfumarea se referă la evacuarea fumului dar și a gazelor fierbinți prin extragerea acestora din spațiile incendiate, în scopul de a asigura condiții de evacuare în siguranță a persoanelor dar și pentru a facilita accesul pompierilor.

 

Avantajele unui sistem de desfumare


Așadar un sistem de desfumare are mai multe avantaje:

 

  • Crește  exponențial timpul de intervenție al pompierilor pentru a stinge incendiul;

 

  • Protejează persoanele aflate în clădire, eliminând fumul, pentru ca acestea să fie evacuate în siguranță;

 

  • Asigură evacuarea fumului;

 

  • Protejează clădirea.

 

Tipuri de desfumare


Desfumarea de poate face prin intermediul a 2 sisteme.


Unul fiind cel natural, atunci când ne referim la ferestrestre pe fațadă, trape pe acoperiș sau guri de evacuare a fumului.  


Iar cealalt sistem este desfumarea mecanică, unde extragerea mecanică se realizează cu dispozitive dispuse în așa fel, încât acestea să asigure o desfumare a întregului spațiului. În același timp, cu ajutorul acestor sisteme, aerul curat este introdus în clădire.


Desfumarea naturală funcționează doar atunci când există ferestre și în partea de jos, pentru a permite ca aerul proapăt să intre în clădire, formându-se astfel o diferență de presiune, care să creeze efectul de coș de fum, care va împinge aerul fierbinte în sus.


    
Sisteme automatizate de ferestre și trape


Aceste sistem se referă la ferestre sau trape basculante, rabatabile are se deschid automat prin utilizarea unui sistem mecanic, timpul unui incendiu.

 

Sisteme automate cu uși glisante


Sitemul cu ușile glisante este asemanor cu cel al ferestrelor, și acesta deschizându-se automat în cazul unui incendiu permiând fumului să iasă din clădire.

 

Deschideri de fațadă


Acestea pot fi constituite prin guri de introducere a aerului proaspăt cât și prin guri de evacuare a fumului în cazul desfumării.

 

Sistem cu ventilatoare cu impuls


Acest sistem se montează pe tavan și dirijează fumul înspre ghene de desfumare de unde aesta este evacuat prin intermediul unor ventilatoare în exteriorul clădirii.


În spațiile rezistentiale, comerciale, parcări, bucătării, etc. nu trebuie luat în calcul doar un sistem care să detecteze un incendiu ci și unul care să răspundă în mod eficient, atunci când  un incendiu s-ar putea produce.


Proiectarea și implementarea unui sistemul de desfumare, ca și un mijloc de protecție la incendiu, asigură, înainte de toate menținerea liberă de fum, a căilor de evacuare și acces, cât și stingerea incendiului în faza incipientă.