SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi

Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.

 

Ce a fost, ce a rămas!

 

Și de indemnizația de doctorat. Sau de ocuparea mai multor posturi în consiliile de administrație.

 

Deși la început s-a dorit limitarea accesului în aceste structuri, în sensul în care o persoană să fie membră într-un singur CA, în forma finală a Ordonanței de Guvern, măsura a fost mai blândă, actualii administratori pe funcții fiind lăsați în maximum două consilii de administrație.

 

Iar în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare să își exercite opțiunea.

 

„În situația în care persoanele nu își exercită dreptul de opțiune în termenul prevăzut, acestea își pierd de drept calitatea de membru din toate consiliile de administrație și/sau de supraveghere ale întreprinderilor publice sau în organele de conducere ale altor entități deținute de stat sau de unitățile administrativ teritoriale”,

se arată în Ordonanță  

 

Cuvântul care a făcut diferența 

 

La Botoșani, singura care ar fi trebuit să renunțe la calitatea de membru dintr-un CA este Viorica Andronachi, care face parte din consiliile de administrație de la Urban Serv, Nova Apaserv și Modern Calor, companii subordonate Consiliului Local sau Consiliului Județean.

 

Șefa CA-ului de la Urban Serv a apelat la serviciile unui jurist și a constatat că aceste prevederi nu o afectează deloc.

 

„Textul de lege ce spune? Angajații sau personalul din instituțiile bugetare. Eu nu fac parte din această categorie. Eu nu fac parte din personalul instituțiilor bugetare, eu sunt o persoană la pensie și am contract individual de muncă. Nu sunt din interior. Aici este vorba despre personalul angajat în instituțiile publice și care deține și calitatea de administrator în consilii de administrație. Dacă va fi nevoie, nu e nicio problemă, eu renunț, că nu încalc legea. Dar eu am calitate de pensionar și am contract de mandat”,

Viorica Andronachi, președintele CA Urban Serv

 

Practic, alineatul din ordonanță face trimitere la „personalul din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare pot deține calitatea de membru al CA...”.

 

Fiind pensionară, Viorica Andronachi poate fi administratori la „n” societăți cu capital de stat. Deși, recunoaște că ar alege pensia în locul activităților desfășurate în CA-uri.

 

„Vă spun sincer că nu eu sunt cea care mă lupt pentru consilii de administrație, ci se cer oameni cu pregătire. Chiar sunt un om cu foarte multă experiență, să nu credeți dvs. că trag eu așa de tare să fiu membru în consilii de administrație. A întrebat cineva ce rezultate am? Drept dovadă puteți lua evoluția societății Urban Serv”,

Viorica Andronachi, președintele CA Urban Serv

 

Își păstrează funcțiile Simion Drelciuc care de asemenea este pensionar și este în CA-urile de la  Modern Calor și Eltrans, precum și Andrei Beilic (Eltrans, Urban Serv).

 

(Sursa foto - Depositphotos)