Sindicaliştii "se plâng" că pierd aparatură medicală din cauza necomasării

 

Printre consecinţele necomasării spitalelor se pare că se numără şi pierderea unor aparate medicale performante, iar programele de sănătate vor fi oprite. Toate aceste măsuri vor fi luate din cauza neclasificării Spitalului Judeţean Mavromati la gradul III.
Octavian Dumitru, liderul Sanitas consideră că primul pas care trebuie făcut în sistemul sanitar botoşănean este reogranizarea spitalelor, apoi evaluarea rezultatelor obţinute de către managerii unităţilor medicale pentru a vedea ce şi unde s-a greşit în gestiunea banilor. „Se amestecă interesul politic cu interesul cetăţenilor. Vrem să facem un spital, dar vrem şi manager. Vrem managerul altul sau vrem managerul nostru. Eu înţeleg să se schimbe totul dar într-o ordine”, a spus liderul sindical. Aparent, dintre toate spitalele din Botoşani, Spitalul Mavromati este singurul care se încadrează în cheltuieli de personal de până în 70% şi a ieşit din datorii. „Toate datoriile spitalului sunt lichidate, iar capacitatea financiară a spitalului este la ora asta în aşa fel încât dacă cumpără astăzi medicamente, tot astăzi le şi plăteşte”, a declarat Octavian Dumitru. După spusele acestuia, Spitalul Judeţean va primi după comasare aparatură medicală de peste un milion de lei, ce constă în ecografe 3D, colonoscoape şi microscoape.
"Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă după comasare"
La protestul organizat în urmă cu o săptămână, cadrele medicale s-au împărţit în două tabere: pro şi contra comasare, deoarece mulţi dintre ei se temeau pentru că îşi vor pierde locul de muncă. „Conducerea a încercat să îi manipuleze. În ceea ce priveşte reducerea paturilor este un program naţional care este semnat cu organismele financiare şi prevede o reducere de paturi dar nu se spune pe spitale. O reducere de paturi e la nivelul judeţului”, a explicat liderul Sanitas. Prin urmare se vorbeşte de o reducere de 2-300 de paturi, care înseamnă câte 1-2 paturi per compartiment. (E.Ş.)