”Dacă acordați doar 1/4 din drepturile legale riscați să lucreze doar 1/3 din salariații din sănătate!”
Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge intenția Guvernului de-a da lucrătorilor din sănătate doar 1/4 din dreptul legal la creșterea salariului de bază la nivelul stabilit pentru anul 2022 (respectiv doar 1/2 din creșterea prevăzută de legea 153/2017 pentru anul 2021).
Angajații solicită acordarea de urgență a următoarelor drepturi legale:
- Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate.
- Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior.
- Calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.
”Gestul Guvernului, transpus în proiectul Ordonanței de urgență, este o dovadă de nerecunoștință la adresa lucrătorilor din sănătate: în timp ce profesioniștii din sănătate lucrează, de aproape doi ani, de 4 ori mai greu, Guvernul le oferă doar 1/4 din drepturile lor legale”, transmit sindicaliștii.
Aceștia solicită public premierului României organizarea unei întâlniri cu reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”, înainte de adoptarea Ordonanței de urgență, în vederea stabilirii modalității de acordare a drepturilor legale.
”Îi reamintim pe această cale că Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit la sfârșitul săptămânii trecute, a decis organizarea protestelor în situația în care este refuzată onorarea drepturilor legale ale lucrătorilor din sănătate”, spun sindicaliștii.
Dacă Guvernul acordă doar 1/4 din drepturi legale de creștere a salariului de bază atunci riscă să asiste la situația în care vor desfășura activitatea doar 1/3 din salariați, adică la o grevă generală.
”Solicităm pe această cale abrogarea articolului 29 din legea nr. 55/2020, care interzice lucrătorilor din sănătate să declanșeze conflictele colective de muncă, redându-le astfel acestora dreptul legal de a-și exprima nemulțumirea față de modul în care sunt tratați, prin intermediul protestelor legale. Menținerea acestui articol, alături de o serie întreagă de interdicții la adresa profesioniștilor din sănătate (incluzând posibilitatea de a-și lua concediile de odihnă) constituie o încălcare a libertăților fundamentale a acestei categorii de cetățeni”, se arată în finalul comunicatului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: