Este considerat a fi miraculos pentru sănătatea oamenilor. Practic, boabele negre ale acestui arbust sunt adevărate „bombe“ vitaminice, un adevărat energizant natural.
Este produs și la Dorohoi, județul Botoșani, din recolta obținută de pe plantația de două hectare a tânărului Dan Cojocariu, partener la firma Eco Prods.
Botoșăneanul, împreună cu familia sa, a ales aronia deoarece fructele acestui arbust sunt foarte benefice pentru sănătate.
Acesta a fost factorul decisiv pentru care a început să producă sucul de aronia, căruia îi mai spune „shotul“ de sănătate, cantitatea recomandată zilnic fiind de 100 de ml, scrie Lumea satului.
Aveți grijă așadar cu consumul în exces, ne atenționează cultivatorul.
Dorința tânărului botoșănean a fost aceea de a lăsa lucrurile să urmeze cursul normal și de a nu interveni în niciun fel în creșterea plantelor. În acest sens tânărul cultivator a căutat locul perfect pentru ca plantele să se poată dezvolta într-un mediu cât mai apropiat de cel natural.
Plantele din câmpul Eco Prods se înviorează sub rouă în fiecare zi, se fac mai dulci sub soarele de amiază, fiind mereu ferite de praful greu, și sunt așezate într-un loc departe de aglomerația orașelor.
„Ideea cultivării de aronia s-a născut acum 7 ani din dorința și responsabilitatea de a face tot ce ne stă în putință pentru a proteja mediul natural de dezvoltare a agriculturii și pentru a ne putea bucura împreună cu familia de o alimentație sănătoasă. Această idee a «crescut» odată cu fiecare recoltă culeasă și dorința de a împărtăși cu ceilalți beneficiile aduse familiei noastre“,
menționează botoșăneanul Dan Cojocariu
„Suntem în al șaselea an de producție și al patrulea an de existență pe piață. Anual producem cca 2 tone de suc, iar până în prezent am vândut 8 tone de suc obținut din recolta de pe o suprafață de 2 hectare, teren proprietate personală. Noi, în principal, vindem suc, dar realizăm și alte produse, precum dulceața fără zahăr, siropul de aronia, dar și ceai, fructe uscate, deshidratate și pudră benefică pentru organism și pe care o putem folosi la diferite delicatese precum prăjituri. Să fii tânăr și să lucrezi în agricultură este destul de provocator, ocupă mult timp, dar rezultatele aduc multe satisfacții“,
spune tânărul Dan Cojocariu.
Aronia este cultivată mai ales pentru proprietăţile sale miraculoase, confirmate de către specialişti. Practic, acele boabe negre sunt adevărate „bombe“ vitaminice, un adevărat energizant natural.
„Au vitamine şi, în consecinţă, multe proprietăţi care ajută la întărirea sistemului imunitar. Aronia este planta numărul unu în această privinţă. Aceasta are efecte benefice în sfera oftalmologică, în cazurile de hipertensiune arterială, dar mai ales în cazul diabetului întrucât reglează glicemia“,
adaugă Dan.
În plus, culturile de aronia sunt şi profitabile prin faptul că fructele lor, în stare proaspătă sau procesate în suc, sunt foarte căutate.
În orice caz, în această ramură agricolă este loc pentru toată lumea, spune producătorul botoşănean.
„Doar 10% din necesar este acoperit de ceea ce putem produce noi. În anumite condiţii, se poate ajunge şi la un profit de mii de euro la hectar. Sucul de aronia este foarte prețios“,
precizează acesta.
Planta poate ajunge la o înălţime de doi metri, spune botoşăneanul şi, în special, în luna august, este foarte bogată în fructe, nişte bobiţe de culoare neagră, cu gust astringent, scrie sursa citată.
Fără să fie agricultor, Dan a fost atras de ideea că aronia creşte în sălbăticie, nu este pretenţioasă și implicit nu trebuie să ştii mare lucru despre cultivarea ei.
„Profesia mea de bază nu este cea de agricultor, dar, văzând că aronia nu necesită o îngrijire deosebită, mi-a dat curaj. Am văzut că nu are boli, nu are dăunători, fiind o plantă semisălbatică. Mai mult decât atât, costurile de înfiinţare a culturii, cu tot cu pregătirea solului, variază între 2.000 și 7.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Acest arbust este originar din Canada și este bine cunoscut de amerindieni“,
încheie Dan Cojocariu.
Îngrijite încă de mici, ferite de orice produse chimice pe tot parcursul dezvoltării, culese cu grijă, pregătite și ambalate cu mare responsabilitate, fructele de aronia pot să fie bucuria voastră proaspete, uscate sau sub formă de pulbere și suc.