Sfaturi simple pentru a pregăti cum se cuvine camera bebeluşului

(P) Pregătirea camerei în care îţi vei instala bebeluşul după ce va părăsi maternitatea poate fi o experiență deosebită pentru părinţi și plină de satisfacții. Cu toate acestea, pentru a te bucura de acest eveniment special din viaţa ta, e bine să ştii de unde să începi, astfel încât să nu te simţi copleșită. Iată câteva idei care te vor ajuta să-ţi planifici eficient pregătirile.

 

Camera potrivită


Fie că va avea propria sa cameră, fie că va sta în acelaşi loc cu părinţii, bebeluşul tău are nevoie de un spaţiu curat şi liniştit. Aşadar, este momentul să regândeşti complet situaţia. Camera potrivită pentru bebeluş este una în care nu bate soarele pe tot parcursul zilei şi în care nu se aud foarte multe zgomote din trafic. Se poate întâmpla să fie dormitorul matrimonial, camera de zi sau altă încăpere. Important este să alegi camera în care factorii externi nu-ţi pot deranja copilul.


Igiena înainte de toate


Odată ce ai ales camera în care vei instala pătuţul bebelușului, trebuie să iei în considerare igienizarea sa. Un strat proaspăt de var şi o curăţenie temeinică sunt foarte importante, dar nu mereu suficiente. În timp, persoanele care trec prin camera copilului aduc cu ele inamici invizibili - virusuri și bacterii - ce pot fi distruse folosind o lampa uvc bactericida cu rolul de a steriliza suprafețele, inclusiv hainele sau jucăriile cu care intră în contact cel mic.

 

Este important să ştii că un astfel de aparat trebuie folosit doar atunci când în cameră nu este nicio persoana sau animal de companie (iar plantele se recomandă a fi acoperite cu o pânză) și trebuie să te asiguri că nici nu vor intra atât timp cât aparatul este în funcţiune - un moment perfect este, de exemplu, atunci când vei ieși la plimbare în parc cu bebelușul tău, fiind nevoie de doar 15-30 de minute pentru o sterilizare a suprafețelor expuse luminii UV-C.


Lumina este importantă


Lumina naturală este importantă în camera copilului. Cu toate acestea, pentru a-i crea o atmosferă care să favorizeze un somn liniştit, instalează draperii sau jaluzele care să estompeze sau să blocheze complet lumina artificială ce pătrunde de afară în timpul nopţii. De asemenea, ar fi recomandabil să instalezi şi o veioză în camera bebelușului, astfel încât atunci când îl verifici pe timpul nopții sau când îl hrăneşti să nu fie nevoie să aprinzi becuri foarte puternice care să-l neliniştească.


Mobilierul


După ce ai terminat curăţenia şi igienizarea camerei, vine momentul să instalezi mobilierul. Vei avea nevoie de un pătuţ, o masă de înfăşat şi de un dulap special pentru hăinuţele şi obiectele personale ale celui mic. În materie de covoare, alege unul nu foarte mare, care să îţi permită să-l scoţi uşor, astfel încât să faci curăţenie temeinic în cameră. De asemenea, ia în considerare să pui în cameră un scaun-balansoar sau un fotoliu, care îţi vor fi utile când trebuie să alăptezi sau să-l linişteşti pe bebeluş.


Decoraţiuni amuzante


Desigur, camera bebeluşului trebuie să fie cât mai primitoare şi să răspundă eficient la necesităţile celui mic şi ale părinţilor, dar poate avea şi o tematică specifică în materie de decoraţiuni. Această tematică oferă unitate camerei şi te va orienta spre o anume paletă de culori şi o anumită estetică. De exemplu, o temă populară printre părinţi este cea a animăluţelor din savană, care se poate regăsi în tablouri simpatice cu elefanţi, girafe şi lei, în abţibilduri pentru perete sau o colecţie de pluşuri care animă atmosfera camerei. Orice ai alege, asigură-te că încăperea nu este prea aglomerată cu obiecte care strâng praf şi că totul este uşor de curăţat.

 

Pentru orice părinte, pregătirea şi decorarea camerei bebeluşului reprezintă un moment emoţionant, de care merită să te bucuri din plin. Ţine cont de sfaturile noastre de mai sus şi totul va fi aranjat corespunzător când îl vei aduce pe cel mic acasă.

 

Sursă foto: Pexels.com