Sfaturi pentru a savura zilnic o cafea perfectă, chiar la tine acasă

(P) Puține băuturi au același succes, la un număr atât de mare de oameni, precum cafeaua. Sunt miliarde de persoane care savurează zilnic această licoare dătătoare de energie și de poftă de viață. Dar nu toți știu cum să scoată ce e mai bun din această pasiune și să se bucure la maxim de o cafea bună.

 

Sunt câteva lucruri doar de care trebuie să ținem cont pentru o cafea excelentă, care să ne ofere maximul de satisfacție de fiecare dată. Și nici măcăar nu sunt greu de îndeplinit.

 

1. Ce cafea cumpărăm?

 

Orice expert în domeniu îți va spune același lucru: cumpără cafea boabe. Boabele de cafea sunt o materie primă delicată, care începe să-ți piardă proprietățile cu atât mai mult cu cât boabele sunt mai procesate. De aceea, recomandabil este să cumpărăm cafea boabe pentru a o măcina acasă, indiferent că o facem cu o râșniță manuală sau cu una electrică. Dacă e o râșniță manuală, cu atât mai bine, dar chiar și o râșniță electrică este mai bună decât a cumpăra cafea măcinată.

Expresor cafea - oferte eMAG

Cafeaua începe să-și elibereze aromele din momentul în care este măcinată, pierzându-și astfel aroma. În plus, calitatea sa este afectată și de contactul cu aerul și cu lumina. De aceea e bine să măcinăm cafeaua doar înainte de a o prepara.
Și, dacă ne gândim că e mai dificil de preparat cafeaua astfel, ne vom înșela. Pentru că, dacă preferăm cafeaua la expresor, există o mulțime de modele de expresoare care prepară cafeaua nu din capsule, ci din cafea măcinată sau chiar din cafea boabe. Problemă rezolvată, așadar.

 

2. Prospețimea cafelei, un amănunt important

 

Nu doar că e mai bine să măcinăm cafeaua pe loc, ci e recomandabil să cumpărăm cafea cât mai proaspătă cu putință. Cu cât timp a trecut mai puțin de la culesul, uscatul, transportul și prăjitul boabelor de cafea, cu atât mai bine.
Pentru a ne apropia și mai mult de o cafea perfectă, trebuie să acordăm atenție și granulației de măcinare, în funcție de modul de preparare. Cel mai important lucru de știut este următorul: cu cât cafeaua petrece mai mult timp în contact cu apa, cu atât mai mare trebuie să fie granulația cafelei măcinate. De exemplu, pentru metode de preparare care necesită mai mult de cinci minute, trebuie să avem o granulație mai mare, în timp ce espressoarele au nevoie de o cafea măcinată mai fin. Asta dacă nu sunt, așa cum am mai spus, expresoare care își macină singure cafeaua înainte de preparare. Nu uitati, ca sa cumparati cele mai bune espressoare de cafea trebuie sa luati in considerare mai multi factori, printre care cat de greu de utilizat este sau cat de usor se curata expressorul.

 

3. Nu orice apă e bună pentru cafea

 

Un alt ingredient fundamental pentru prepararea cafelei este apa și acest lucru trebuie luat la fel de în serios ca și calitatea cafelei boabe. Degeaba ai cea mai bună și mai proaspătă cafea, dacă o prepari cu apa de la robinet. Apa stă la baza infuziei și trebuie să fie de cea mai bună calitate posibilă, dat fiind că o apă proastă poate strica orice cafea, indiferent de felul de preparare. Nu trebuie folosită niciodată apă caldă pentru a accelera procesul, ci aceasta trebuie încălzită gradual pentru a nu afecta procesul natural de infuzie.

Folosește apă minerală (atenție, nu carbogazoasă!), dacă este posibil, sau cel puțin asigură-te că e o apă cât mai puțin dură. Temperatura trebuie să fie mereu constantă, iar în metodele manuale de preparare, se recomandă adăugarea cafelei în apă imediat înainte ca aceasta să ajungă la punctul de fierbere.

Dacă toate cele de mai sus au fost îndeplinite, nu mai rămâne decât să te asiguri că ai și un expresor de calitate, pentru o cafea cu adevărat perfectă.