Sfânta prăznuită astăzi de credincioşii botoșăneni, mare protectoare în caz de pericol

Se obișnuiește ca, în această zi, părinții să însemneze pe frunte și pe față copiii cu semnul Sfintei Cruci, având degetul înmuiat în miere.

 

Biserica Ortodoxă Română o cinsteşte astăzi pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara. În Protopopiatul Botoşani îşi vor serba hramul bisericile din parohiile Dragalina şi Şoldăneşti.

 

Sfânta Muceniţă Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei.

 

Odată, când tatăl ei a spus să se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit să se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns că a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi.

 

Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.

 

Se obișnuiește ca în ziua Sfintei Varvara, părinții să însemneze pe frunte și pe față copiii cu semnul Sfintei Cruci, având degetul înmuiat în miere.

 

În unele părți din Franța, exista obiceiul de a se pune pe pervaz, la soare, farfurii umplute cu boabe de grâu înmuiate în apă. Dacă grâul creștea repede, se considera că va fi un an bun pentru recolte.

 

În unele zone din Germania și Austria, fiecare fată nemăritată punea în apă crengi ale pomilor fructiferi. Dacă crenguța înflorea de Crăciun, era semn că fata se va căsători în curând.

 

 

Sf. Muceniţă Varvara – Protectoarea arhitecţilor, constructorilor

 

Deoarece a fost ţinută prizonieră în acel turn şi pentru că atunci când locuia în captivitate în urma convertirii la creştinism a cerut ca în sala de baie să i se adauge încă o fereastră pentru a-i aduce slavă lui Iisus se spune că ar fi patroana următoarelor categorii de persoane şi implicit de locuri: protectoarea constructorilor şi arhitecţilor, prin protejarea turnurilor şi a fortificaţiilor, protectoarea artileriştilor, a pirotehnicienilor şi a focurilor de artificii

 

Aşadar, cei care au astfel de meserii, dar şi persoanele bolnave se pot ruga la Sf. Muceniţă Varvara pentru ajutor şi izbăvire de necaz.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store