Sexagenarii botoşăneni pun capăt căsniciei prin divorţ la Primărie

 

Tot mai mulţi botoşăneni apelează la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Botoşani pentru a pune capăt căsniciilor din diverse motive. Potrivit conducerii acestui oficiu au fost înregistrate şi cazuri de cupluri care aveau câte 3 sau 4 decenii de mariaj însă şi situaţii de tineri căsătoriţi care după circa 8 luni de zile au constatat că drumurile lor în viaţă nu se mai pot intersecta.

Pentru divorţul pe cale administrativă, doritorii trebuie să plătească o taxă de 500 de lei, cu mult mai scumpă ce este drept faţă de cel din instanţa de judecată însă mult mai rapid, adică puţin peste o lună de zile. Cei care s-au săturat de căsnicii şi vor să renunţe la verighete provin din diferite categorii de vârstă. „Am şi cupluri de 60 de ani care au venit şi care au câte 30 sau 40 de ani de căsătorie. Cel mai scurt mariaj dintre botoşăneni care au venit pentru divorţ administrativ a fost de opt luni de zile. Am vreo 30 şi ceva de cereri, cred că vreo 36, din care 16 sunt rezolvate, la două dintre ele au venit şi au dat declaraţii că renunţă, la două situaţii au venit ele şi au retras deci tot renunţare, iar ceilalţi nu au venit deloc”, a declarat Constantin Gabur, şeful Stării Civile Botoşani.
Alţii în schimb, din necunoştinţă de cauză sau probabil pentru a-şi intimida partenerii au depus cereri pentru a desface căsătoria pe cale administrativă însă au „uitat” să revină să legalizeze ruperea de partenerul de viaţă. „Sunt mulţi care au impresia că dacă au depus cererea sunt şi divorţaţi. Un divorţ durează 30 – 35 de zile cu tot cu certificat, certificatul este unul cu număr unic, se dă de la Bucureşti, iar în momentul în care după 30 de zile solicitanţii au depus declaraţia că îşi menţin dorinţa de divorţ, solicit la Bucureşti şi a doua zi am numărul”, a mai spus Constantin Gabur. Din vara acestui an când a intrat în vigoare divorţul pe cale administrativă şi până în prezent au fost desfăcute la Primărie un număr de 16 mariaje nereuşite. (G.E.)