Senatorul Lucian Trufin anunță noi forme de sprijin pentru crescătorii de bovine

Guvernul acordă, începând din acest an, trei noi tipuri de subvenții pentru crescătorii de bovine. Formele de sprijin au fost suplimentate ca răspuns la scăderea dramatică a producției de lactate, în scopul reducerii dependenței de import.

 

Sectorul zootehnic se confruntă cu dificultăți majore din cauza creșterii costurilor de producție și importului masiv de produse ieftine și slabe calitativ. Printre cele mai afectate ramuri este creșterea de bovine, după cum arată statisticile comparative ale ultimilor ani.


În anul 2021, cantitatea de lactate importate a fost de 3,3 ori mai mare decât cea exportată. În anul 2022, s-au înregistrat scăderi semnificative ale producțiilor de unt (-7,7%), smântână de consum (-4,4%), lapte de consum (-3,2%) și lapte acidulat (-3%). Situația cărnii de vită este similară, balanța comercială înclinând spre import.


„Dependența de furnizorii externi este o amenințare majoră asupra securității alimentare naționale. Pentru a susține producția internă, intervenția statului trebuie să se bazeze pe înțelegerea problemelor cu care se confruntă fermierii și procesatorii. După un dialog consistent cu crescătorii de bovine din Botoșani, anul trecut am solicitat Ministerului Agriculturii instituirea unor scheme de ajutor destinate exclusiv acestui sector. Cu promptitudinea consacrată, domnul ministru Petre Daea a mers la Bruxelles, a negociat cu Comisia Europeană și a obținut finanțarea necesară. Agricultura este cea mai rezistentă verigă din lanțul economic, iar statul care își protejează fermierii investește într-o dezvoltare durabilă”, a explicat senatorul PSD Lucian Trufin.


Două dintre noile subvenții destinate crescătorilor de bovine au fost bugetate în Planul Național Strategic: Ecoschema PD-07, prin care se oferă 100 de euro/vacă de lapte pentru îmbunătățirea condiției animalului și Ecoschema PD-08, prin care se acordă 109,52 euro/Unitate Vită Mare pentru bunăstarea tineretului bovin.


Cea de a treia schemă de ajutor a fost instituită de Guvern printr-o ordonanță de urgență adoptată pe 8 februarie. Măsura urmărește stimularea activității din sector prin acordarea sumei de 73 de euro/cap de bovină, bugetul alocat fiind de de 44 de milioane de euro.


„Practicile comerciale neloiale prejudiciază producătorii și procesatorii de lapte. Cu toate că ei depun toată munca pentru asigurarea pe piață a acestui aliment indispensabil, câștigul supermarketurilor este adesea mult mai mare. Noile subvenții sunt binevenite în această conjunctură nefericită. Îndemn toți fermierii din județul Botoșani să folosească schemele de sprijin pentru a putea oferi producția valoroasă cantitativ și calitativ de care țara are atâta nevoie!”, a subliniat Lucian Trufin.


Cumulând toate subvențiile destinate creșterii bovinelor, cuantumul ajutorului de stat poate ajunge până la 578 de euro/cap de animal, la care se adaugă suma de 19 euro/tona de lapte produsă și comercializată.

 

- Comunicat PSD Botoșani