Senatorul Dorinel Cosma, la 133 de ani de la moartea lui Eminescu: Cuvintele marelui poet mai actuale ca oricând

Senatorul AUR de Botoșani, Dorinel Cosma, a susținut o declarație politică în Parlamentul României, cu prilejul comemorării a 133 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

 

”Cuvintele marelui poet mai actuale ca oricând” este titlul intervenției senatorului de Botoșani, declarație pe care o redăm integral mai jos:

 

”Astăzi se împlinesc 133 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poet al națiunii române, prozator și jurnalist conservator. Din 2011, prin lege, 15 ianuarie  a devenit Ziua Culturii Naționale.

 

Articolele publicate în paginile „Timpului” impresionează și astăzi prin vibrația lor patriotică, prin admirația față de bărbăția și spiritul de jertfă ale ostașilor români în Războiul pentru independență națională din 1877, ca și prin luciditatea cu care poetul judecă realitățile din actualitatea social-politică a acelor ani.

 

În modul său de a concepe manifestarea conştiinţei naţionale, problema esenţială „pentru istoria şi continuitatea de dezvoltare a acestei ţări este ca elementul românesc să rămâie cel determinant, ca el să dea tiparul acestei forme de stat, ca limba lui, înclinările lui oneste şi generoase, bunul lui simţ, c-un cuvânt geniul lui, să rămâie şi pe viitor norma de dezvoltare a ţării şi să pătrundă pururea această dezvoltare” (Mihai Eminescu). Ideea exprimată de poetul și marele gazetar de viziune este un naționalism protector, un  naționalism eminescian pe care și noi ar trebui să-l adoptăm în fața globalismului.

 

Aşa cum se arată a fi şi astăzi, „Nu se ştie ce înseamnă partidele de caracter, nu avem decât partide personale. Oameni fără caracter, fără convingere. Se aliază azi cu unii, mâine cu alţii, duşmanii de ieri devin azi prieteni în acelaşi partid. Nu te poţi bizui pe nimeni, căci nu ştii ce purtare va avea cutare în anume împrejurimi” (Mihai Eminescu). Cât de actuale sunt cuvintele marelui poet, dragi colegi, în special dragi colegi din frumoasa coaliție!

 

În final, avem datoria de a-l cinsti pe Mihai Eminescu așa cum se cuvine, pentru că prin el respiră întreaga cultură românească și spiritul național!”.