Semnalezi fapte de corupție în spital? NU mai interesează pe nimeni

Pacienții vor fi ei înșiși cei care vor sesiza, din inițiativă proprie, autoritățile.

 

Ministerul Sănătății a propus un proiect un ordin prin care pacienții care completează formularul de feedback pentru grija primită în spitalele publice să nu mai fie contactați de către autorități, dacă au răspuns DA la întrebarea legată de solicitarea, din partea medicilor sau a asistenților, de bani sau alte recompense.

 

În esență, formularul va rămâne același, singura schimbare fiind că pacienții nu vor mai fi contactați de autorități, pentru a da detalii despre faptele de corupție menționate mai sus (cum e cazul acum, conform  Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1501/2016 privind aprobarea implementării mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice), scrie Avocatnet.ro.

 

 

Ce se schimbă

 

Cu alte cuvinte, formularul și întrebările la care vor răspunde pacienții vor rămâne exact la fel, însă ce se va schimba va fi mecanismul sesizării faptelor de corupție (solicitarea de bani sau alte recompense din partea personalului medical).

 

 

În prezent

 

Dacă, la acest moment, pacientul răspunde „DA” la întrebările „Vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensaţii de către medici sau asistente?” și „Doriţi să sesizaţi faptul că vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensaţii?” (ambele apărând pe formular), el ar urma să fie contactat de autorități, pentru a da mai multe detalii.

 

 

Cum va fi pe viitor

 

Prin proiectul de ordin, se dorește fix schimbarea acestui lucru, complicând un pic situația pacientului ce vrea să reclame fapte precum cele de mai sus: acesta va trebui să sesizeze el însuși autoritățile competente (cum e, de exemplu, Ministerul Sănătății - de pildă, la adresa de e-mail „[email protected]”), printr-o procedură complet separată de mecanismul de feedback.

 

 

Motivul schimbării: garanții de anonimitate crescute, pentru pacient

 

Așadar, schimbarea concretă e că, de acum, nu va mai fi pacientul cel care va fi contactat, ci se va urmări ca acesta să fie cel care are inițiativa trimiterii informațiilor.

 

Conform referatului de aprobare atașat proiectului, această schimbare i-ar oferi mai multe garanții de anonimitate pacientului, pentru că procedurile devin separate, iar mecanismul de feedback devine complet anonim.

 

Atenție! Modificările nu se aplică, deocamdată. Ele vor intra în vigoare doar după ce Ministerul Sănătății aprobă proiectul de ordin și ordinul astfel adoptat apare în Monitorul Oficial.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store