Între tonetele mobile montate sâmbătă dimineață lângă parcarea de la Big de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis s-a regăsit și un țarc de dimensiuni reduse în care au fost aduși miei vii.
Aceasta nu pentru că fermierii au dorit să organizeze o expoziție, ci pentru că a fost singura soluție prin care au putut să atragă eventuali clienți cărora să le vândă tradiționalul miel de Paști.
La inaugurarea pieței volante, președintele ACOC Moldoovis s-a plâns că, din cauza normelor sanitare-veterinare în vigoare, micii crescători se văd puși în imposibilitatea de a-și vinde miei în hală.
Ei nu mai au dreptul să își amenajeze propriile puncte de sacrificare și sunt obligați să facă acest lucru doar în abatoare autorizate.
”Mai mult, este și o taxă pe care o percep și ar însemna ca un kilogram de miel în carcasă, după toate cheltueilile care se fac într-un abator, să crească prețul, ceea ce este mare păcat, când am putea prin forma pe care eu am propus-o, să avem un preț acceptabil pentru cumpărătorul nostru”,
Ionică Nechifor, președinte ACOC Moldoovis.
Pe de altă parte, abatoarele nu acceptă decât comenzi de minim o sută de exemplare, pe care micii producători nu le pot onora.
”Vreau să trag un semnal de alarmă. Dacă ați văzut, în aceste rulote nu putem vinde miei și i-am adus în viu pentru că doar așa producătorul, la ora actuală, poată să îi vândă. Problema este că nu primim încă sprijin de la autoritățile centrale în ceea ce privește autorizarea punctelor de sacrificare la poarta fermei. Asta ne dorim! În așa fel încât astăzi, dacă am fi avut acele puncte de sacrificare autorizate, vindeam și miei în acest rulote”,
Ionică Nechifor, președinte ACOC Moldoovis.
El a caracterizat drept învechit sistemul de a vinde miei vii populației în anul 2021, conștient fiind că, până la urmă, cumpărătorul tot unui crescător se adresează pentru sacrificarea animalului.
Ionică Nechifor a cerut sprijinul președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, care i-a răspuns că trebuie exercitată presiune asupra Ministerului Agriculturii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL