Secretarul de stat din cadrul Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Sorin Ion, a vizitat o unitate de învățământ din județ, înainte de a ajunge în municipiul Botoșani. A fost preluat de inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc de la Iași și pe drum s-au oprit la Copălău.
Oficialul ministerial nu și-a amintit numele localității în care a vizitat școala și s-a întâlnit cu directorul.
Dar a reținut condițiile moderne în care se învață acum în satele botoșănene. În condițiile în care el este un produs al învățământului simultan.
Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
„Am trecut printr-o comună, am rămas cu imaginea usturoiului. Am fost la o școală de la sat. E directorul aici? A făcut ședința personal, nu a mai venit. Aici este un al punct forte al învățământului în România și anume s-a investit enorm în baza materială. Și aici nu ne lăudăm că până la urmă aici este meritul principal al autorităților locale. Meritul nostru este pe partea de dotare cu tehnologie, mobilier. Dacă jumătate din școlile de aici arată pe aproape ca cea de acolo deja plec optimist acasă. Noi știm lucrurile astea din cifre și din statistici”,
Asta este concluzia celor care conduc sistemul de învățământ.
Mai greu este cu resursa umană, a cărei calitate, consideră Sorin Ion a scăzut mult.
Analizele și motivele ar trebui să fie făcute de specialiști pentru a se interveni cu soluții.
Înainte era invers.
Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
„Școala unde am făcut eu avea două săli și un hol între ele. Am fost acum și am văzut o școală cu tablă inteligentă în fiecare sală. Nici nu mai știu ce să vă povestesc despre ea. E drept, probabil mi s-a arătat și cea mai frumoasă școală. E iarăși un moment în care trebuie să mulțumesc celor care fac asta. Înseamnă că există speranță și că suntem pe drumul cel bun în Educație”
Sorin Ion și-a terminat intervenția pe acest subiect cu o glumă și a spus că este convins că a fost dus la cea mai frumoasă școală de la Botoșani. Care s-a întâmplat să fie Școala Gimnazială nr. 1 aflată în drumul său spre Botoșani.