Şefii judeţului au făcut bilanţul şedinţei de Guvern

 


După ce au făcut deplasarea la Iaşi, ieri, 17 martie 2010, pentru a participa la şedinţa de Guvern care a avut loc în capitala Moldovei, şefii judeţului au prezentat principalele probleme discutate cu Executivul. Cristian Roman prefectul judeţului Botoşani, Cătălin Flutur, primarul municipiul şi Mihai Ţâbuleac au afirmat că, s-au întors de la Iaşi cu anumite răspunsuri referitoare la lista problemelor de la nivel judeţean, înaintate miniştrilor .
Acea listă pe care am conceput-o noi, listă pot să spun completă, am conlucrat atît Consiliul Judeţean cît şi Prefectura şi Primăria municipiului Botoşani, am prezentat Guvernului şi primului ministru problemele cu care se confruntă judeţul. În legătură cu aceste probleme care ne frămîntă am primit şi o serie de răspunsuri, vroiam să ştim care este stadiul derulării programelor guvernamentale pentru judeţul nostru, ştim şi o sumă estimativă în ceea ce priveşte ordonanţa 7 care tratează situaţia drumurilor şi a podeţelor, dar şi a bazelor sportive, avem alocaţi aproximativ 8 milioane de lei, tot atît avem alocaţi pentru continuarea lucrărilor începute anul trecut pe credit de angajament şi va mai veni o sumă suplimentară  prin hotărîre de Guvern. Mai am confirmarea penru trei proiecte la Mnisterul Comunicaţiilor care vor ajuta Primăria şi două spitale din judeţ, cel de Recuperare şi Spitalul TBC, fiecare însumînd 20 de miliarde de lei vechi”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani.
De asemenea, pe lîngă sarcinile trasate de primul ministru, prefectul judeţului a afirmat că, un lucru îmbucurător a fost accesarea unui program de către judeţul Iaşi, lucru care poate fi considerat o pîrghie şi pentru judeţul nostru.
Este un program de finanţare prin Programul Sectorial Operaţional, este vorba despre centrala termică a municipiul Iaşi, au fost 8 municipii selectate pentru a face parte din acest program, din primele patru face parte şi Iaşiul, în următoarele patru este municipiul Botoşani, este un lucru bun pentru că în sfîrşit s-a început şi accesarea acestor bani, cei mai mulţi europeni sunt pe programele operaţionale sectoriale şi putem spune că la Iaşi s-a spart gheaţa. Botoşaniul este pe un drum bun, aşteptăm şi noi finalizarea soluţiei şi semnarea contractului de finanţare”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.
Iniţiativa Guvernului de a organiza şedinţe şi în teritoriu a fost salutată şi de preşedintele Consiliul Judeţean, Mihai Ţâbuleac, care este de părere că astfel se creează o legătură mai strînsă cu anumite zone ale ţării. „Ni s-a rezolvat şi nouă o problemă, pentru că în felul acesta vom avea cadru legislativ pentru deschiderea punctului de trecere a vămii de la Rădăuţi Prut-Lipcani unde am lucrat în regim de urgenţă şi de abia din acest moment s-a creat cadrul pentru a ne achita de obligaţiile asumate. În ceea ce mă priveşte am înaintat un material special către Ministerul Dezvoltării şi Turismului pentru că autoritatea judeţeană are o legătură directă cu acest minister. Noi am depus foarte multe proiecte la nivel judeţean la Agenţia de Dezvoltare Regională pentru accesarea de fonduri europene şi noi am cerut sprijin în special pentru accelerarea procedurii de accesare a acestor fonduri, este foarte greu să ajungem să absorbim efectiv aceşti bani şi să efectuăm lucrările”, a afirmat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean. Un exemplu punctual prezentat de şeful CJ se referă la lucrările de reabilitare la Casa Ventura unde va funcţiona Muzeul de Etnografie şi care ar fi trebuit să înceapă din luna noiembrie a anului precedent. Acest aspect a fost de asemenea adus în atenţia miniştrilor prezenţi la Iaşi.