Şefii CJ şi cei de la Apă pregătesc o mega-afacere - sediu de un milion de euro pentru unitatea care face concedieri pe bandă rulantă

 

Să ai datorii de vreo 8 milioane de lei, creanţe tot cam pe atât, să dai zeci de oameni afară, să încerci eşalonări ale debitelor cu Fiscul şi în ciuda tuturor acestor lucruri să te pregăteşti să bagi între 600.000 şi un milion de euro în renovarea unui imobil. Da, este posibil aşa ceva? Unde? La Botoşani, la o unitate a statului bineînţeles, care asemenea tuturor companiilor de acest tip are o conducere pusă politic.

Baia Centrala sediu Nova Apaserv 2

Referatul pentru oportunitatea investiţiei e deja gata

SC Nova Apaserv SA pregăteşte o investiţie care nici profitul nesemnificativ şi existent mai mult pe hârtie şi nici veniturile nu arată că şi-ar permite-o. Pe 29 ianuarie conducerea unităţii la care Consiliul Judeţean Botoşani este acţionar majoritar a întocmit un referat prin care propune începerea demersurilor pentru expertizarea Băii Centrale, proiectarea, achiziţia şi contractarea lucrărilor necesare pentru modernizare. În imobilul respectiv îşi desfăşoară activitatea departamentul comercial al societăţii şi în referat se menţionează că în clădire există spaţii importante care pot fi utilizate prin modernizare, inclusiv prin mansardare. În acelaşi timp, se arată că multe din compartimentele funcţionale ale operatorului îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate de la SC Locativa SA şi SC Apa Grup SA Botoşani în imobilul din strada Octav Onicescu nr.3, achitându-se anual chirii de circa 147.000 de lei, care nu se regăsesc în structura preţului la apă şi canalizare.

Birouri inclusiv la mansardă

Printre altele, pe 31 ianuarie consiliul de administraţie de la SC Nova Apaserv SA a avut casierii Nova Apaserv Botosani Baia Centrala pe ordinea de zi tocmai aprobarea referatului privind demararea procedurilor de renovare a Băii Centrale. Şedinţa a fost însă reprogramată pentru această săptămână deoarece noii membri ai CA încă nu au semnat contractele de mandat, astfel încât hotărârile pe care le-ar fi adoptat erau practic lovite de nulitate. Dacă ţinând cont de chiria pe care societatea o plăteşte anual investiţia în renovarea unei clădiri s-ar putea justifica, frapează însă preţul exorbitant a preconizatei lucrări. S-a efectuat o evaluare din care a reieşit că operaţiunea ar urma să fie efectuată în trei etape. Una dintre acestea presupune demolări de ziduri, recompartimentări şi finisaje interioare, tâmplărie nouă, compartimentări şi mansardare la terasa deja existentă. Este vorba de lucrări la subsol, parter, mezanin, etaj I şi mansardă, pe o suprafaţă totală de 2.000 metri pătraţi, valoarea acestor lucrări fiind estimată la 387.500 de euro. O altă etapă presupune amenajarea terasei prin închideri şi compartimentări cu structură uşoară, şarpantă şi învelitoare ţiglă, finisaje exterioare şi reparaţii pereţi, operaţiuni evaluate la 230.000 de euro.

Investiţia s-ar amortiza cam într-un sfert de secol

Numai aceste două etape ale investiţiei presupun o cheltuială de 617.500 euro fără TVA şi cheltuieli de proiectare, avize, etc., conform legislaţiei în vigoare, doar dacă luăm în calcul taxa pe valoarea adăugată ajungându-se la 765.700 de euro. Cum spuneam însă, în total construcţia s-ar derula în trei etape astfel încât întreaga investiţie s-ar ridica la circa un milion de euro. Iar aceasta ar urma să fie demarată în condiţiile în care unitatea se află în plin plan de reorganizare, în jur de 50 de angajaţi fiind disponibilizaţi pentru reducerea costurilor. Invocarea chiriei plătite la Locativa şi Apa Grup pică la un simplu calcul matematic care arată că întreaga investiţie s-ar amortiza, cu aproximaţie, abia într-un sfert de secol.

Sediul actual este impropriu, friuguros şi... închiriat

Şefii operatorului văd însă firească o asemenea investiţie, cu care s-ar ridica însă lejer o clădire nouă. Ei susţin, pe lângă plata chiriei, că lucrările sunt oportune din cauza condiţiile de muncă din clădirea situată în strada Octav Onicescu. sediul actual al SC Nova Apaserv SA Botosani Mai ales la etajul IV ar fi teribil de frig, iar unii angajaţi ar fi nevoiţi să lucreze îmbrăcaţi ca pe stradă şi să stea cu reşoul la picioare. „Vă rog să mă credeţi că dorinţa mea este să ne mutăm de aici. În primul rând că este un spaţiu impropriu, în al doilea rând că noi plătim chirie, deci aici nu e spaţiul nostru şi dacă se realizează acolo acea investiţie în primul rând va fi o investiţie cu care bănuiesc că putem garanta şi noi la o bancă, în stadiul actual nu ţi-l ia nimeni în nici o garanţie”, ne declară Neculai Gheorghincă, director adjunct SC Nova Apaserv SA. Acesta susţine că, exceptând lunile decembrie şi ianuarie, când totdeauna încasările scad, în septembrie, octombrie şi noiembrie, gradul de colectare a fost constant unul în creştere. Oricum, crede că discuţia este inoportună până ce nu se pronunţă CA. „Până la o hotărâre a consiliului de administraţie vorbim discuţii. Pe data de 6, bănuiesc că, după ce va fi aprobată… că problemele astea ştiţi cum sunt, noi plecăm cu o idee, ei cu altă idee”, mai spune Neculai Gheorghincă.

Lucrările ar putea fi făcute pe banii CJ-ului

Deocamdată nu este însă foarte clar pe banii cui se va realiza investiţia. Baia Centrală se află în patrimoniul Consiliului Judeţean Botoşani şi în administrarea SC Nova Apaserv SA, iar reprezentanţii CJ Botoşani dau de înţeles că, în calitate de acţionar principal, cu peste 90%, instituţia ar urma să susţină investiţia, varianta ca lucrările să fie efectuate pe banii societăţii fiind una mai puţina plauzibilă. „Trebuie să vedem toate regulile bugetare care sunt. Dacă vor putea din bugetul propriu, au bani, pot să îşi facă o asemenea investiţie, cu mare drag sau dacă vine o societate comercială şi îţi acceptă la plată într-un anumit termen. Gheorghe Sorescu Florin Turcanu CJ Botosani  Atunci poţi să iei în calcul şi varianta asta”, afirmă Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte CJ Botoşani ,care adaugă şi că o decizie în privinţa investiţiei de la Baia Centrală se va lua „cât de repede”.

Megainvestiţia ar fi cu dedicaţie liberală

SC Nova Apaserv SA înregistrează obligaţii totale de plată, fie ele curente sau restante, de peste 8 milioane de lei, depăşind nivelul datoriilor pe care populaţia le are la plata serviciilor de apă şi canalizare. De la instalarea noii echipe de conducere la CJ Botoşani societatea şi-a redus numărul angajaţilor de la aproximativ 475 până la 420, însă disponibilizările vor continua. Varianta neoficială vehiculată pentru investiţia uriaşă pregătită este că lucrarea ar fi una cu dedicaţie şi că direct sau prin subantrepriză ar urma să fie executată de o firmă de construcţie a unui liberal de vază din Botoşani.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Afacere de peste 4 miliarde lei vechi CJ – Nova Apaserv – fost prim-procuror cu serviciul juridic de la apă
 Sediu de 300.000 de euro cu birouri la mansardă pentru Nova Apaserv