Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat miercuri că a reușit să-i strângă la aceeași masă pe toți factorii decidenți cu privire la situația critică în care se află Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga în urma suspendării autorizației de funcționare din cauza calității necorespunzătoare a apei furnizate unității medicale, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacţiei.
Astfel, la solicitarea medicului Tamara Ciofu astăzi a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Sănătății, conducerea sanatoriului, primarul localității Drăgușeni și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani. În urma discuțiilor, reprezentanții Ministerului Sănătății au dispus ca până la remedierea situației alimentarea cu apă a sanatoriului să se facă cu apă adusă cu cisterna, urmând ca DSP Botoșani să analizeze probele de apă colectate de la fiecare transport, conform prevederilor legale.
„La minister am discutat despre soluțiile temporare pe care le avem la dispoziție până la finalul lunii august când se va realiza un nou branșament de apă direct din Prut. Reprezentanții ministerului au atras atenția DSP Botoșani că potrivit legii poate fi acceptată apa transportată cu cisterna, iar ei sunt obligați să verifice fiecare transport. În acest fel se poate elibera autorizația de funcționare a sanatoriului, ceea ce înseamnă că se poate relua finanțarea de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru plata salariilor și a celorlalte cheltuieli de funcționare”,
Tamara Ciofu, deputat PSD.
Primarul comunei Drăgușeni, Eugen Nechita, a mai prezentat în cadrul întâlnirii alte două variante de ieșire din criză, respectiv săparea unui puț de mare adâncime sau adăugarea unor filtre suplimentare pentru purificarea apei provenite din iazul Negreni din zona orașului Săveni. În ambele situații însă ar fi nevoie ca cel puțin pentru o perioadă sanatoriul să fie alimentat cu apă din cisternă.
„Cea mai importantă concluzie a întâlnirii de astăzi de la minister a fost că există soluții pentru a continua funcționarea Sanatoriului de la Podriga. Trebuie să fim conștienți că acolo sunt 70 de pacienți care beneficiază de îngrijiri medicale la care se adaugă 60 de angajați. Toți acești oameni depind de funcționarea acestei unități. Deci trebuie să lăsăm orgoliile deoparte și să tratăm cu înțelepciune și bunăvoință această situație, astfel încât acești oameni să nu aibă de suferit”,
Tamara Ciofu, deputat PSD.
Directoarea DSP Botoșani Silvana Tudorache s-a opus tuturor soluțiilor propuse de reprezentanții ministerului Sănătății și de către primarul comunei Drăgușeni, afirmând că nu își asumă niciuna dintre aceste variante. În cele din urmă, experții din Ministerul Sănătății i-au atras atenția că există chiar o prevedere legală care obligă DSP să accepte și să testeze apa transportată cu cisterna în situații de acest gen.