SECRETUL dorohoianului care a ținut frâiele Iașului: CINE a făcut dezvăluiri în premieră

De doi ani edilul Gheorghe Nichita a ținut ascuns acest detaliu. Voia să plece din primărie inainte de a se afla acest lucru. Unul din marii artiști ai Iașului a dezvăluit în premiera secretul, scriu reporterii de la Bună Ziua Iași.

 

Va ramane in istoria Iasului ca primul edil arestat

Primarul suspendat Gheorghe Nichita va ramane in istoria Iasului ca primul edil arestat. Cu toate acestea, mandatele de pana acum il pun in pozitia de cel mai longeviv primar al urbei. Dupa 12 ani in care a tinut fraiele Iasului, edilul s-a vazut anul acesta incoltit de procurorii DNA. In conditiile in care acuzatiile sunt extrem de grave, este destul de putin probabil ca Nichita sa mai poata spera la un nou mandat la alegerile de anul viitor. In aceste conditii, Gheorghe Nichita se pregateste sa lase o amintire pentru urmasii sai in Palatul Roznovanu.


In Sala Mare a Palatului Roznovanu , dar si pe holul de la etajul unu al cladirii, vizitatorii pot admira o colectie de tablouri, semnate de maestrii Dan Hatmanu si Traian Mocanu, in care sunt reprezentati primarii emblematici ai Iasului. Galeria primarilor a fost o idee pusa in practica in mandatul de primar al profesorului Constantin Simirad. Intre portretele unor primari ca Ioan Manciuc, Emil Alexandrescu, Dimitri Gusti, Nicolae Gane ar urma sa apara si portretul lui Gheorghe Nichita, acesta fiind deja realizat.

"Galeria primarilor Iasului a fost inceputa in mandatul meu. O parte din tablouri au fost realizate de Traian Mocanu - si acelea sunt amplasate in holul primariei, iar cele realizate de Dan Hatmanu sunt puse in Sala Mare. Sa stiti ca dupa ce a realizat aceasta galerie a primarilor Iasului, Dan Hatmanu a facut si galeria ministrilor de externe. In urma unei discutii cu Teodor Melescanu, l-am recomandat pe Dan Hatmanu pentru aceasta misiune de care s-a achitat cu brio", a declarat fostul primar, profesorul Constantin Simirad. Potrivit acestuia, municipalitatea ieseana nu a platit din fonduri proprii tablourile, acestea fiind realizate pe baza unei sponsorizari "de la cineva din lumea artei, in niciun caz un afacerist". In ceea ce priveste portretul sau, Constantin Simirad a declarat ca l-a primit cadou. "A fost o surpriza pe care mi-a facut-o in timpul mandatului, Dan Hatmanu", a precizat Constantin Simirad.

Portretul lui Gheorghe Nichita, finalizat de doi ani

Potrivit maestrului Dan Hatmanu, portretul lui Gheorghe Nichita a fost finalizat in urma cu cativa ani. Desi comanda a fost facuta de "o comisie din primarie", municipalitatea nu a cheltuit niciun leu in acest sens. "Cred ca am realizat 17 sau 18 portrete ale primarilor Iasului, ele fiind amplasate in Sala Mare a Palatului Roznovanu. A fost un proiect inceput in vremea cand era primar Constantin Simirad. Au fost alese personalitatile marcante din istoria Iasului. Aici nu e vorba de bani. Unele au fost platite, unele nu, au fost circumstante diferite. Portretul primarului Gheorghe Nichita l-am facut acum cativa ani. A fost comandat de o comisie din primarie. E predat de multa vreme. Daca la primarii din vechime m-am ghidat dupa fotografii, la cei care mai sunt in viata desigur ca am urmarit detaliile pe viu", a declarat maestrul Dan Hatmanu.

Portretul, tinut ascuns pana la finalizarea mandatului

Edilul Gheorghe Nichita a tinut secretul cu privire la realizarea portretului, nu demult chiar declarand ca nu l-a comandat inca. Totusi, de mentionat ar fi ca edilul nu si-a afisat tabloul in palatul administrativ, asa cum a facut Cristian Adomnitei la aeroport. "Nu am vrut sa pun pe perete in primarie acel portret cat inca sunt primar pentru ca nu se cade. Sincer, nici nu stiu exact unde este acum, daca e acasa sau la birou. Vreau sa mentionez doar ca primaria nu a platit niciun leu pentru acest tablou. Ce pot sa va spun e ca a fost realizat acum vreo doi ani, cand maestrul Dan Hatmanu, cu care am o relatie de veche si stransa prietenie era mai in putere", a declarat primarul suspendat Gheorghe Nichita.

"Daca o sa aveti curiozitatea sa vedeti, in Casa Patrata este o galerie a fostilor prefecti. Acolo apare inclusiv Radu Prisecaru, prefectul care e la mititica. Daca a avut el loc pe perete, cred ca incape si Nichita. Pana la urma este o parte din istoria Iasului. In definitiv, cu cat galeria portretelor primarilor, semnata Dan Hatmanu, este mai extinsa, cu atat este mai valoroasa", a declarat fostul primar Constantin Simirad.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:44040:50.000 de euro dați ca să știe dacă scârțâie patul amantei! CUM a făcut-o lată primarul amorezat din bani publici  ]]