Seceră uriașă și o furculiță pe muzeul comunismului de la Botoșani – FOTO

Luni, 15 decembrie 2014, la decanatul Facultății de Arhitectură de Interior a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, a fost anunțat câștigătorul concursului de idei pentru stabilirea formei arhitecturale a Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC), proiect realizat de Asociația CulturEst, în parteneriat cu Primăria municipiului Botoșani.

 

Soluție de conversie arhitecturală a halei fostului CET

Concursul, inițiat de CulturEst, cu premii oferite de Primăria Botoșani, organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, a fost lansat pe data de 10 octombrie 2014,  fiind invitate cinci colective, astfel: arh. Arthur O’Looney (Irlanda) și drd.arh. Raluca Nedelcu (România); drd.arh. Mihaela Lăcraru (România) și drd.arh. Răzvan Lăcraru (România); drd. arh. Mihai Chisarău (România); ma. arh. Mihail Bîlă (Anglia) și arch. Iuliana Bîlă (Anglia); stud. arh. Krisztina Bokos (Danemarca). Concurenții trebuiau să ofere o soluție de conversie arhitecturală a halei fostului CET Botoșani, care a fost desemnată  printr-o hotărâre a consiliului local Botoșani drept  sediu pentru MuViCC. Juriul format din: dl.Prof.dr.arh. Marius Marcu-Lapadat – Decanul Facultății de Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” – Președintele Juriului;  Ovidiu Iulian Portariuc, primarul municipiului Botoșani; dl.Prof.dr.arh. Augustin Ioan – Reprezentant al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, departamentul Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului; dl.dr. Virgil Ştefan Niţulescu – Manager al Muzeului Țăranului Român, București; dl. Constantin Iftime – Manager de proiect MuViCC, Asociația CulturEst,  a desemnat drept câștigătoare lucrarea realizată de  arh. Arthur O’Looney (Irlanda) și drd.arh. Raluca Nedelcu (România).


La final, clasamentul a fost următorul:

Locul I - Arthur O'Looney și Raluca Nedelcu;
Locul II - Krisztina Maria Bokos;
Locul III - Mihai Bîlă si Iuliana Bîlă;
Locul IV - la egalitate de puncte: Mihai Chisarău si echipa Mihaela Lăcraru si Răzvan Lăcraru.
Lector doctor arhiteht Cristina Șerban, directorul Departamentului de Proiectare de Arhitectură de Interior și Design al UAUIM – București, organizatoarea concursului:
„Rezultatul concursului a depășit în bine orice așteptare, mai ales dacă ținem seama că resursele financiare oferite de inițiatori au fost foarte mici”. În luna ianuarie 2015, CulturEst va organiza o expoziție cu toate lucrările prezentate în concurs, în incinta Primăriei Botoșani.
Sper că Primăria ne va sprijini financiar ca, pornind de la acest proiect câștigător, să realizăm un studiu de fezabilitate al sediului MuViCC în prima parte a  anului 2014. Acest lucru ne va fi de mare ajutor ca să găsim finanțări, fie în țară, fie în străinătate, pe măsura anvergurii proiectului nostru, primul muzeu pe această temă din România”, a declarat Constantin Iftime, președinte CulturEst.
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Comunism original la Muzeu: Obiecte din copilăria părinților noștri