A fost probabil una dintre serile care vor rămâne în memoria multora dintre cei care au trăit-o.
Prezența marelui pianist Richard Clayderman la Botoșani a ridicat ștacheta așteptărilor publicului botoșănean dar în același timp a dus emoție și magie în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Chiar cunoscutul Dan Negru, prezentator al programului artistic din cea de-a doua seară a Festivalului Instituțiilor de Cultură (FIC) spunea că este dificil să prezinți în cuvinte un geniu. Mai ales într-un județ al geniilor: „Va fi o seară mare, sperăm. Ne bucurăm să fim împreună cu dv., atunci când urcam cu cei de la Filarmonica Botoșani, aici, pe scenă, povesteam despre dl Clayderman și mă gândeam să vi-l prezint ca pe un mare geniu, ca pe un om care a născocit lucruri. Dar, să vorbești despre genii în Botoșani nu știu cum ar fi să fie, e orașul care i-a dat pe Eminescu, o orașul care l-a dat pe Enescu, Iorga, Luchian, la Ștefănești Luchian, dar tot aproape, pe Antipa, a dat-o pe Elisabeta Lipă, l-a dat pe părintele Cleopa. Așa că mi-e greu să vă spun încă un geniu. Dar Botoșaniul merită un spectacol cu Richard Clayderman”.
Richard Clayderman a urcat pe scenă fiind primit cu o cascadă de aplauze din partea celor peste 2.000 de botoșăneni ajunși în Centrul Istoric. Zona nu a arătat niciodată atâta animație, valuri de oameni fiind observate mergând spre Piața 1 Decembrie. Doamnele cu rochii elegante, domnii la fel atenți cu ținutele au luat loc pe sutele de scaune și s-au bucurat de concertul pianistului francez.
Aproximativ o oră a durat recitalul susținut de Richard Clayderman care a inclus printre primele piese „Balade pour Adeline”, una dintre cele mai cunoscute din toată lumea, albumul fiind vândut în milioane de exemplare. A cântat aproape fără oprire, singurele pauze fiind cele în care a interacționat cu publicul. Ba chiar a învățat și o serie de cuvinte în limba română, precum „bună seara”, „vă mulțumesc” sau ”la revedere”.
„Sunt extrem de încântat să fiu aici, cu dv. în Botoșani, sper că ne vom distra împreună cu ajutorul grupului instrumental al Orchestrei Filarmonicii Botoșani” a rostit la un moment dat marele artist care i-a aplaudat pe instrumentiștii Filarmonicii.
De altfel, un alt aspect evidențiat la acest concert a fost prestația absolut extraordinară a artiștilor de la Filarmonică care s-au ridicat cu succes la nivelul pianistului Richard Clayderman. În pauza care a urmat, din rândul publicului cuvintele de apreciere la adresa artiștilor Filarmonicii nu au fost puține. Nivelul de calitate al orchestrei a fost probabil revelator pentru botoșănenii care ajung mai rar la spectacolele susținute de Filarmonica Botoșani.
„În continuare aș vrea să vă cânt o temă minunată din muzicalul Fantoma de la Operă”, a spus mai departe Richard Clayderman, îndreptându-se spre pian. Ușor, ușor a interpretat piesele care au încântat milioane de oameni, fiind răsplătit cu aplauze îndelungi.
Seara trecută, Centrul Istoric a fost pus în valoare de concertul care a adus în prim-plan talentul și muzica inconfundabilă a celebrului pianist francez. Într-un cadru elegant și plin de farmec, acest concert a oferit acea experiență muzicală de neuitat, în care botoșănenii au putut savura acordurile romantice și melodioase care l-au consacrat pe Richard Clayderman.
Festivalul Instituțiilor de Cultură (FIC) este la a doua ediție și este un concept al tandemului de succes Mirel Manea (manager Filarmonica Botoșani) și Liviu Sorinel (impresar artistic).
Un eveniment susținut de Primăria Botoșani care-și dorește continuitate și în anii următori, cu artiști de calitate înaltă și în aceeași locație - Centrul Istoric al municipiului Botoșani.