Seara în care Parisul s-a mutat la Botoșani - Teatru muzical în premieră pe scena de la ”Sindicat”: șansonete, pantomimă și... Moulin Rouge – VIDEO & GALERIE FOTO

De la preluarea conducerii Filarmonicii Botoșani de către Mirel Manea, în fața melomanilor au fost aduși artiști de calibru internațional, care de-a lungul carierei au concertat pe cele mai mari scene ale lumii, de la New York la Sydney, de la Londra la Viena și de la Barcelona la Paris.

 

O plimbare muzicală prin încântătorul Paris


Ei bine, după călătorii muzicale prin jurul lumii, managerul instituției municipalității s-a gândit să aducă la Botoșani un crâmpei dintr-o astfel de metropolă.


Și a făcut-o prin intermediul unui spectacol pus în scenă de Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București cu ajutorul orchestrei simfonice a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.


Timp de mai bine de două ore, cei aproximativ 700 de spectatori care au umplut până la refuz sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor au plutit pe Sena, au urcat agale pe Montmartre și au fost la promenadă pe Champs-Elysees. Și da, au poposit la faimosul Moulin Rouge, unde au avut parte de vestitul spectacol ”Made in Paris”. Cu fiecare cântec, cu fiecare dans, cu fiecare replică, au pătruns în atmosfera fermecătoare a capitalei Franței.


Iar decorurile au avut rolul lor. Nu au lipsit felinarele sub care îndrăgostiții își furau câte un sărut, o terasă desprinsă parcă din ”La Belle Epoque” și, bineînțeles, infamul de altădată și atât de căutatul zilei de astăzi, Moulin Rouge.


Toate completate cu un ecran de dimensiuni generoase pe care se proiectau imagini nocturne cu Parisul, în care tot apărea - se putea altfel? – turnul Eiffel.

 

Parfum de ”La vie en rose”


Parisul s-a mutat puțin la Botoșani cu melodii nemuritoare: Salade de fruits, C’est si bon!, Les feuilles mortes, La vie en rose, A Paris!, Aux Champs Elysées, La Bohème, C’est en septembre, L’Indifférence, Tombe la neige, Je t'aime, Ne me quitte pas!, Je ne regrette rien!


Acompaniați de orchestra botoșăneană, care a avut partea sa de aplauze furtunoase la finalul spectacolului, artiștii din capitală au îmbinat teatrul pur cu interpretări de excepție ale amintitelor piese. Și pentru ca show-ul să fie unul total, a cuprins inclusiv un număr de pantomimă.

 

”Un spectacol manifest”


Intitulat sugestiv, ”Bonjour, bonne nuit, Paris!” este un musical despre viața zbuciumată a unui trupe de teatru care, cu toate biletele vândute pentru o premieră, rămâne fără sală cu doar o săptămână înainte de data spectacolului.


”Un spectacol manifest, care te întâmpină evocând istoria recentă a Teatrului de Operetă şi Musical «Ion Dacian», iată subiectul acestei recente realizări, montarea «Bonjour, bonne nuit, Paris!», prezentate de artiştii acestui gen atât de agreat de publicul bucureştean. Fără a derula seria de încercări şi întâmplări, dificultăţi trăite pe scenă, la premiera de duminică seara, imaginea principală a fost reprezentată de dorinţa întregului ansamblu de a depăşi trecutul, pentru a ajunge astfel, cu curaj, spre un viitor stabil, aducând la locul lor valorile interpretative şi repertoriale, cei mai de seamă creatori de roluri, vocile, dansatorii, actorii, talentele, vârstele diverse, utile genului”, spunea după premiera dinaintea pandemiei regretatul critic muzical Grigore Constantinescu.

 

S-au mai adus scaune


O bucurie pentru publicul botoșănean, care nu a mai avut posibilitatea să vadă vreodată pe viu un asemenea musical, un teatru muzical-filarmonic, ”Bonjour, bonne nuit, Paris!” a constituit o premieră și pentru sala de la ”Sindicat”, a cărei capacitate a fost mărită cu un rând de scaune de birou.


În sală, botoșănenii au ajuns după ce au pășit pe un covor roșu străjuit de făclii și au traversat holul în care pianistul Filarmonicii introducea deja publicul în cosmpolitul Paris.


Iar la final, spectatorii, din rândurile cărora nu au lipsit primarul Cosmin Andrei și soția sa Ana-Maria, au aplaudat minute în șir, nelăsând trupa de la ”Ion Dacian” să părăsească scena.


Până la urmă însă, despărțirea s-a produs cu suflete pline de fiecare parte și cu o întrebare pe buzele multor spectatori: oare ce ne mai pregătesc?