„Se sparge” greva din școli? Tot mai puțini profesori din Botoșani NU intră la ore - Fiecare om este liber să decidă

Este a treia săptămână de grevă în unitățile de învățământ de la Botoșani și din întreaga țară. La nivelul județului vorbim însă de o scădere a numărului de participanți la această formă de protest.

 

Profesorii greviști, în scădere la Botoșani

 

Potrivit datelor transmise de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani, din totalul de 6.573 de angajați se află astăzi în grevă 2.787 de persoane. Dintre acestea, 2.352 sunt cadre didactice.

 

În momentul când a fost declanșată greva generală în școli, adică pe 22 mai 2023, au aderat la această formă extremă de protest peste 3.500 de angajați din sistemul educațional botoșănean.

 

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), Liviu Axinte, susține însă că în unele unități de învățământ cadrele didactice sunt dispuse să continue greva.

 

„Probabil că o să fie o scădere a numărului de participanți la grevă, dar în mai multe unități se continuă greva. Dacă este o situație de criză, cred că negocierile trebuiau să continue, nu trebuiau sistate pentru a găsi o soluție de rezolvare pentru situația creată cu necuprinderea în textul ordonanței a solicitărilor noastre și a celorlalte aspecte care nu sunt rezolvate la momentul acesta”,

Liviu Axinte, președinte LSI Botoșani.

 

Continuă nemulțumirile

 

Președintele LSI a declarat că în acest moment o singură revendicare a fost rezolvată parțial.

„Din șapte revendicări care sunt enumerate în toate referendumurile privind declanșarea grevei este rezolvat, doar parțial, un singur punct, majorarea salarială acordată. Este o rezolvare parțială a punctului 1, dar noi avem mai multe revendicări”,

Liviu Axinte, președinte LSI Botoșani.

 

În ceea ce privește continuarea grevei, sindicalistul a ținut să menționeze că:

„Noi nici nu obligăm oamenii să facă grevă în continuare și nici nu îi obligăm să intre la ore. Fiecare om este liber să decidă. Un om care vrea să iasă din grevă va ieși din grevă prin notificarea atât a unității cât și a comitetului de grevă din școală.”

Liviu Axinte, președinte LSI Botoșani.

 

Șapte solicitări „mari și late”

 

Iată principalele revendicări ale angajaților din Educație:

  • majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.