Dacă la Botoșani, în mandatele doi și trei de primar ale lui Cătălin Flutur, s-au obținut de două ori fondurile necesare reabilitării Teatrului Mihai Eminescu, însă primul contract nu a fost dus până la capăt de constructor, iar pentru al doilea firmele participante la licitație au fost eliminate la intervenția autorităților centrale, la Târgu Mureș nu există nici măcar banii necesari.
Pe data de 25 august, conducerea Teatrul Național din Târgu Mureș a lansat un așa numit ”apel la solidaritate” prin care solicită sprijin pentru consolidarea clădirii.
Aceasta a fost construită în anii ’60 și inaugurată în 1973, an din care imobilul nu a avut parte de o reabilitare profesionistă.
În 1978 instituția și-a primit titlul de ”teatru național”, adică a trecut în subordinea Ministerului Culturii, spre deosebire de Teatrul Mihai Eminescu, unitate a Primăriei și Consiliului Local Botoșani.
Deși teoretic are un rang superior, care ar trebui să îi aducă și o finanțare pe măsură din partea Ministerului Culturii, șefii Teatrului Național Târgu Mureș susțin că nu au putut convinge oficialii guvernamentali să aloce fondurile necesare, chiar dacă imobilul ca atare a devenit unul periculos pentru cei care lucrează acolo și nu numai.
”La ora actuală am ajuns într-o situaţie în care toate resursele noastre de a influenţa finanţatorul principal s-au epuizat. Ne adresăm dumneavoastră pentru a ne sprijini şi a ne ajuta în reabilitarea clădirii în care se pune tot mai stringent problema siguranţei desfăşurării activităţii creatoare şi a muncii administrative”,
Apel conducerea Teatrul Național din Târgu Mureș.
Oficialii instituției au menționat că o reabilitare ar crește siguranţa artiştilor, confortul publicului şi, nu în ultimul rând, ar scădea costurile la electricitate şi la factura de încălzire.
Ca atare, au solicitat parlamentarilor să se implice în obținerea fondurilor necesare.
Teatrul Național din Târgu Mureș a fost construit de către Trustul de construcții-montaj din Târgu Mureș, după proiectul unui colectiv format din arhitecții bucureșteni Constantin Săvescu (șef de proiect), Mihaela Savu și Vladimir Savu, clădirea Teatrului Național arăta ca o cetate medievală transilvană. Pentru realizarea acestei monumentale clădiri, colectivul de proiectanți a fost distins cu Premiul Arhitecților din România pe anul 1973.
Lucrările au început în urmă cu șapte ani, însă timpul în care efectiv s-a muncit a fost mult mai puțin, fiind practic finalizată doar consolidarea.
Foto: Cristina Gânj
.