Se poate și fără: examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu mediile din liceu – CUM cum se va face echivalarea probelor de competențe

Ministerul Educației a anunțat vineri seară inițierea unui proiect de ordonanță de urgență pentru finalizarea anului de învățământ 2022 - 2023, în ceea ce privește bacalaureatul și alte examene.

 

Propunerea de OUG s-a făcut ”pentru a proteja interesele legitime ale elevilor” în contextul grevei din educație, se arată într-un comunicat al ministerului.


Astfel, la bacalaureat, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.


De asemenea, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.


Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.