Se întoarce lumea cu susul în jos: Liliac înflorit TOAMNA, specialiștii se miră: Sincer, nu am mai văzut GALERIE FOTO

Liliacul sau Syringa vulgaris face parte din familia oleaceelor și este o specie din genul Syringa care înflorește primăvara. Este un arbust a cărui înălțime poate ajunge până la șapte metri, cu ramuri drepte și lujeri puțin muchiați.

 

În teorie acestea sunt principalele caracteristici ale liliacului, o plantă extrem de plăcută datorită mirosului în momentul în care înflorește, primăvara.

Pentru prima dată, la Botoșani, această plantă a înflorit în plină toamnă.

 

„Când vremea e atipică, anotimpurile se succed într-un alt mod decât cel normal, cu secetă excesivă, cu temperaturi mult mai blânde iarna, apar anomalii de natură fiziologică la plante. La castani , înflorirea este căutată de atacul unor boli şi dăunători, care provoacă desfrunzirea prematură a copacului. În condiţiile unor temperaturi ca acum, copacul generează noi lăstari, înfloreşte, numai că lăstarii care acum pe ultima sută de metri sunt predispuşi la îngheţ, iarna, când temperaturile scăzute pot să provoace degerarea. Acest aspect este valabil şi la alte specii de plante”
Ovidiu Mihalache, șeful Agenţiei Fitosanitare Botoşani

 

Specialiștii din domeniu susțin că schimbările climatice care au avut loc în ultimii ani produc aceste anomalii la plante.


”Sincer să fiu, nu am mai văzut liliac înflorit toamna. Am înţeles că au înflorit şi alte plante. Sunt practic dereglări de natură fiziologică, pe fondul schimbărilor climatice. Anotimpurile au avut o anumită caracteristică, ori, în condiţiile în care nu ştii când e vară, când e toamnă, când e iarnă, plantele sunt derutate. Şi până la urmă, din instinct de supravieţuire”
Ovidiu Mihalache, șeful Agenţiei Fitosanitare Botoşani

 

Florile de liliac pot fi observate pe strada Vîrnav din municipiul Botoșani, în curtea unei case.