Se întâmplă la Botoşani : o instituţie umflă de 1.000 de ori preţurile la o achiziţie

 

Ar putea părea o greşeală de tastatura sau ceva de genul acesta, dar nu este. Da, o instituţie din Botoşani a reuşit performanţa de a efectua o achiziţie publică bazată pe preţuri de circa 1.000 de ori mai mari faţă de cele ale pieţei libere. Isprava a fost descoperită de Camera de Conturi Botoşani şi este combinată şi cu umflarea considerabilă a necesarului de materiale pentru respectiva lucrare. Totul într-o afacere în care s-ar fi plătit nelegal în final aproape 10 miliarde de lei vechi.

500.000 de euro pentru cinci podeţe şi ceva platforme de drum
În toamna anului trecut Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a căutat o firmă pentru lucrarea „Consolidare podeţe şi reabilitări de platforme pe drumuri judeţene”. S-au trimis invitaţii la mai multe firme şi singura care a şi răspuns a fost SC Marian Construct SRL Botoşani, care a venit cu o ofertă în asociere cu SC Classy Group Construct SRL Botoşani. Cum nici un alt agent economic nu a mai participat, s-a încheiat un contract de 1.701.459 lei fără TVA (2.109.809 lei cu TVA), cu asocierea menţionată. Obiectul principal l-a constituit reabilitarea a cinci podeţe din Şendriceni, Codreni, Broscăuţi şi Hăneşti (două), la care s-a adăugat refacerea unor platforme de drumuri.
Cum devine kilogramul tonă
Aparent, în ciuda faptului că nu mai avut nici o altă societate înscrisă, DJDP a făcut o bună afacere întrucât preţul la care s-a încheiat contractul a fost sub cel de 1.713.137 lei la care fusese evaluate lucrările. Auditorii Camerei de Conturi au depistat însă că lucrările, atât ca preţuri, cât şi ca necesar de materiale, au fost mult supraevaluate. Astfel, potrivit raportului încheiat de auditorii financiari, la un material preţul de referinţă luat în calcul este de circa 1.000 de ori mai mare faţă de cel rezultat prin libera concurenţă, iar la articolele de lucrări privind săpătura de pământ şi compactare pământ, cantităţile luate în calcul sunt de până la 100 de ori mai mari faţă de cele care rezultă din antemăsurătoarea întocmită de proiectant. De exemplu, în devizul estimativ pentru proiect preţul de referinţă luat în calcul la nisip a fost de 29,96 lei/kg. În acelaşi deviz nisipul apare însă şi cu preţul de 28,24 lei/t. Deci, pentru aceeaşi lucrare, un produs apare aproape cu acelaşi preţ, numai că o dată pentru un kilogram, iar a doua oară pentru… o tonă. Preţurile pe piaţă se situează undeva între 27,03 şi 41,94 lei/t. „În fapt, pentru cantitatea exprimată în kilograme, a fost luat în calcul preţul lei/tonă, fapt ce a condus la majorarea nejustificată a valorii materialului în cauză de 1.000 de ori”, se arată în raportul Camerei de Conturi Botoşani.
Diferenţe uriaşe la lucrări similare
De asemenea, din compararea cantităţilor înscrise în lista cu cantităţile de lucrări au rezultat diferenţe uriaşe. Astfel, la săpătura mecanică de pământ şi compactare pământ pentru podeţul pe DJ 294 C Hăneşti s-a estimat un necesar de 36.000 mc, iar la un alt podeţ identic ca lungime, lăţime, înălţime, de pe DJ 293 Codreni – 360 mc, în timp ce la unul de la Şendriceni 1.100 mc. „Cantităţile de lucrări real executate sunt de circa 100 de ori mai mici”, se specifică în amintitul raport. În acesta se menţionează şi că la cele cinci podeţe cantităţile prevăzute sunt de 100 de ori mai mari faţă de cele de la antemăsurători făcute de proiectantul SC Tehno – Consulting SRL Botoşani, iar unele preţuri de 1.000 de ori mai mari. Supraevaluarea lucrărilor a permis singurul ofertant câştigarea lucrărilor cu 1.701.459 lei (2.109.809 lei cu TVA), sub valoarea estimată de DJDP, dar mult peste cea corectă de 1.018.986 lei, fără TVA.
S-a plătit şi ce nu s-a făcut
Neregulile au continuat şi în faza de execuţie propriu-zisă a lucrărilor. „În situaţiile de lucrări au fost înscrise şi acceptate la plată cantităţi de lucrări cu mult peste cele real executate, ori care nu au fost deloc executate”, scrie în raportul Camerei de Conturi Botoşani. Pe de altă parte, unele lucrări sunt necorespunzătoare calitativ, fiind deja deteriorate la 6 luni de la recepţia la terminarea lucrărilor, cazul platformei de drum reabilitată pe DJ 293, la Dumeni. Dar asta nu e tot. Printre altele, s-a constatat la patru dintre cele cinci podeţe (Şendriceni, Codreni, Hăneşti – două) că nu au fost refăcute terasamentele de la capetele podeţului la noile dimensiuni ale platformei drumului judeţean şi nu au fost aduse acostamentele la nivelul trotuarelor pietonale, astfel că trotuarele de pe podeţe sunt inutilizabile.

La Broscăuţi terasamentul drumului peste casetele de beton ale podeţului trebuia să fie realizat dintr-un strat de pământ de 1,70 m şi de fapt are o grosime de 0,90 – 1,00. Totodată, aripile de beton ale podeţului Codreni, sunt mai scurte şi mai înguste decât cele prevăzute în planşa de execuţie. „În cazul articolelor de lucrări care privesc săpăturile de pământ şi compactarea pământului există diferenţe semnificative, mai mari de până la 100 de ori, între cantităţile de lucrări înscrise în situaţiile de plată şi cele efectiv executate”, se specifică în raportul Camerei de Conturi Botoşani.
Atribuire cu cântec
Nereguli s-au constatat şi în faza de atribuire a lucrării. Astfel, DJDP nu a transmis spre publicare în termenul legal de 48 de zile anunţul de atribuire. Contractul cu SC Marian Construct SRL Botoşani - SC Classy Group Construct SRL Botoşani a fost încheiat pe 22 septembrie 2011, iar anunţul a fost trimis spre publicare abia pe 21 decembrie 2011, adică după ce lucrările au fost executate şi recepţionate. „Conţine în cadrul propunerii financiare preţuri extrem de mari, care nu sunt rezultatul liberei concurenţe, comisia de evaluare a ofertelor nu a solicitat justificarea acestor preţuri, nu a constatat că acestea nu sunt rezultatul liberei concurenţe şi, deşi oferta în cauză este neconformă şi inadmisibilă, în mod nelegal a considerat-o câştigătoare”, se menţionează în raportul Camerei de Conturi. Auditorii acesteia au solicitat mai multor angajaţi ai DJDP un punct de vedere faţă de acest lucruri, iar unul dintre aceştia, Gabriel Gontaru, a dat de pământ cu achiziţia publică a instituţiei la care lucrează. Astfel, acesta a arătat că decizia de numire a comisiei de analiză a ofertelor a fost emisă în aceeaşi zi – 19 septembrie 2011 – prevăzută pentru deschiderea ofertelor (ora stabilită pentru întrunirea comisiei pentru deschiderea ofertelor fiind 11:00) şi că „intervalul de timp necesar pentru a studia toate actele şi documentele necesari atribuirii a fost nejustificat de scurt”. Acesta a menţionat şi că „preţul din devizul ofertat pentru articolul PF05E1 Hidroizolaţii este aberant de mare şi total nejustificat” şi că „diferenţa de preţ între valoarea normală pentru acest articol şi valoarea trecută în ofertă şi decontată, trebuie returnată de constructor ca fiind încasată nejustificat”.
Linişte şi pace la recepţie
Lucrările s-au efectuat în perioada 23 septembrie – 5 decembrie 2011, iar la final comisia de la DJDP a recepţionat investiţiile fără a constata cantităţi de lucrări neexecutate ori lucrări neconforme cu proiectul tehnic, ori prin recepţie se certifică tocmai că firma şi-a îndeplinit toate obligaţiile.Toate acestea au avut drept ca şi consecinţă conform calculelor făcute de auditorii financiari efectuarea unor plăţi nelegale de 958.431 lei.„După sesizarea şi analiza efectuată de către echipa de audit a Camerei de Conturi Botoşani, am realizat că, într-adevăr cantităţile sunt extrem de mari”, este unul dintre răspunsurile date de Romeo Caciuc, directorul DJDP, auditorilor financiari, acesta precizând şi că „am demarat procedurile recuperării de îndată a prejudiciului constatat”. După cum v-am mai informat, şeful DJDP a anunţat conducerea Consiliului Judeţean că renunţă la funcţie, aceasta după ce preşedintele CJ a cerut mai multor directori să îşi dea demisia. Camera de Conturi a trimis un raport şi Consiliului Judeţean. „Am discutat joi, a fost o prezentare a d-lor, acolo este un raport al performanţei pe Consiliul Judeţean şi Direcţia de Drumuri. Dânşii au venit în partea a doua a zilei şi mi-au lăsat dosarele mari, în care este punctul lor de vedere. N-am reuşit încă să le văd în amănunt, dar în linii mari ştiu despre ce este vorba”, ne-a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ căruia i s-a dat în coordonare şi Direcţia de Drumuri.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 3 SRL-uri “inundate”cu 2 milioane $
 Drum de 2 milioane euro „pentru Băsescu”, prăbuşit după inaugurare - VIDEO