Se fură apa din fântânile arteziene, zeci de bidoane și sticle umplute din... țâșnitoarele orașului – VIDEO & GALERIE FOTO

Botoșani, România, solstițiul de vară 2016... Pe la 11 și un sfert în Centrul Vechi o femeie își umple tacticoasă un bidon de apă. Sursa? Fântâna arteziană de lângă Biserica Uspenia.

 

E bună, așa, pentru spălat

Așteaptă răbdătoare câteva minute ca dintr-o ”țâșnitoare” să curgă apa, apoi pune capacul bidonului și scoate un altul. Aceleași gesturi, aceeași stăruință. Zeci de minute la rând umple bidon după bidon, sticlă după sticlă. Este înconjurată de mai multe plase pline ochi cu recipiente în care a strâns apă din fântâna arteziană.
   E bună la ceva apa asta?
-    Eiii, îi bună așa, pentru spălat.
Din când în când, dată fiind căldura dogoritoare, câte un botoșănean se oprește pe lângă arteziană și se stropește puțin cu apă, iar femeia noastră nu se sinchisește în nici un fel, își duce mai departe misiunea de a lua apă din fântână.

Ori fac baie, ori fură, tot greu sunt de pedepsit

După ce s-au obișnuit cu locuitorii din zona istorică a municipiului Botoșani care făceau baie în fântânile arteziene, acum autoritățile se confruntă cu un alt fenomen: botoșănenii fură apă din aceste fântâni.


”E furt de apă. Ori ai luat din conductă, ori ai luat-o din arteziană e furt pentru că apa aceea este din rețeaua publică”,


Ioan Onuțu, director Poliția Locală.


Însă, ca și în cazul celor care transformă fântânile arteziene în ștrand, instituțiile statului aproape că sunt învinse încă din start.


”Noi nu avem competențe nici pentru furt, nici pentru distrugere. Îi înlăturăm din zonă fiindcă, dacă îi dai sancțiune, îi dai unui insolvent. La Direcția de Impozite și Taxe Locale îți îngrașă bugetul de amenzi nerecuperate și îți spune: nu ai ce să-mi faci. Am prins și oameni care spălau covoarele. I-am identificat. Sunt mulți dintre ei insolvabili. Îi dai o amendă, dar nu are bani să o plătească”,


Ioan Onuțu, director Poliția Locală.

Ia ghiciți cine plătește!

Plătesc în schimb toți botoșănenii. Sau, mai exact, cei care obișnuiesc să achite taxele și impozitele locale. Apa pentru arteziene este asigurată de SC Nova Apaserv SA printr-un contract încheiat cu Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA). Fiecare arteziană are un apometru și în funcție de indexul afișat, lunar DSPSA achită consumul operatorului de apă și canalizare.


”Teoretic, apa din fântânile arteziene se recirculă. Fiecare are însă un anumit nivel de umplere și când scade sub o anumită cantitate, se completează automat”,


Eugen Țurcanu, director DSPSA.


Așadar, când se ia apă din arteziene, se introduce automat o cantitate suplimentară. Crește consumul și crește implicit și factura, care nu este tocmai redusă.
23.425 de lei a avut de achitat DSPSA la SC Nova Apaserv SA pentru consumul artezienelor din luna iulie a anului trecut.

 

VEZI ȘI:

Progeniturile din Centrul Vechi au transformat iar artezienele în ștrand: VIDEO ce se întâmplă ziua în amiaza mare în inima orașului