Se extinde pesta porcină africană - CE ne recomandă DSVSA

Pesta porcină africană, cea mai periculoasă boală la porc, nu afectează sănătatea omului. Aceasta duce la decesul porcinelor iremediabil, pentru că nu există vaccin contra acestei boli.

 

Recomandările DSVSA Botoşani

 
DSVSA Botosani a transmis botosanenilor  un set de informații și reguli pe care trebuie să le respecte pentru a preveni formarea unui focar de pestă porcină africană la nivelul județului Botosani.


Cum recunoașteți un animal bolnav:


 
Boala este întâlnită la porcii domestici/mistreți și se manifestă prin morbiditate și mortalitate foarte mare, febră (40,5-42 grade Celsius), animalele nu mai consumă hrană și nici apă, preferă decubitul prelungit, pielea se înroșește, descărcări sangvinolente sau mucopurulente oculare și nazale, vomă sangvinolentă, constipație sau diaree sangvinolentă, splină mult mărită de culoare roșie închisă spre negru, rinichiul prezintă multe puncte hemoragice, ganglionii limfatici gastrohepatici și renali măriți și hemoragici. Facem precizarea că pentru această boală nu există tratament și niciun vaccin disponibil;

 
Reguli:

 
•    circulația persoanelor în adăposturile cu porci trebuie restricționată, de preferat o singură persoană să hrănească porcii și să nu intre în contact cu alți porci/mistreți;


•    interzicerea hrănirii porcilor cu resturi menajere, mai ales dacă acestea conțin carne sau produse din carne de porc/mistreț. De asemenea este recomandat a nu se folosi, în hrana animalelor, iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;


•    porcii să fie crescuți în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodăria proprie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;


•    este recomandat să nu fie scoși din exploatație scroafele sau vierii în scopul montei cu animale din altă exploatație;


•    este interzisă achiziționarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Facem precizarea că pentru comercializarea suinelor din exploatații nonprofesionale sunt necesare respectarea prevederilor din Ordinul 20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine, prin care această activitate, se poate desfășura doar de către exploatațiile nonprofesionale care dețin o Înregistrare sanitară veterinară  eliberată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județeană;


•    evitarea deplasărilor în județele unde evoluează boala;


•    efectuarea unor acțiuni de combatere a dăunătorilor (rozătoare, păsări sălbatice, ectoparaziți, insecte etc.) care pot vehicula virusul pestei porcine africane;


•    este interzis ca personalul care lucrează în exploatații comerciale de suine să crească porci în gospodăria proprie;


•    este interzisă abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la mistreții împușcați pentru a nu veni în contact cu insectele și animalele sălbatice;

•    vânătorii care vor duce acasă carcasele de mistreți au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la mistreții vânați;


•    se va notifica în regim de urgență orice caz de îmbolnăvire la porci/mistreți la medicul veterinar de liberă practică împuternicit și la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botosani la nr. de telefon 0231.512.766 sau 0730.022.942.