Demarată în primul an de mandat al actualului edil șef, scoaterea liniilor de tramvai va continua și în 2023. Invitat joi la ”Botoșăneanul TV”, primarul a făcut mai multe precizări pe această temă.
Cosmin Andrei a menționat că acțiunea va fi reluată în 2023, după desemnarea unui câștigător la licitația organizată pentru întreținerea și repararea căilor rutiere din municipiu.
În bugetul pe anul viitor ar urma să se prevadă fondurile necesare pentru dezafectarea șinelor de pe strada Sucevei și de pe bulevardul Mihai Eminescu, acel tronson dintre Carrefour și benzinăria Mol pe care, de altfel, tramvaiele nu au circulat niciodată.
Licitația pentru desemnarea companiei care se va ocupa de întreținerea străzilor și care va executa și lucrările de eliminare a liniilor de tramvai se află în faza de analiză a ofertelor.
”În câteva zile finalizăm această licitație. Am trecut în caietul de sarcini posibilitatea de a face proiectare, ca să autorizăm aceste lucrări și vom da o comandă pentru strada Sucevei în continuarea lucrărilor de pe strada Primăverii cu dezafectare linii de tramvai, dezafectare scuaruri, refaceri treceri de pietoni”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Edilul șef a precizat că, și dacă s-ar fi implementat proiectul european privitor la dotarea cu noi tramvaie, actualele linii de tramvai tot ar fi trebuit dezafectate.
A menționat însă că la nivelul anului 2022, contribuția Primăriei Botoșani la proiectul de refacere a celor două linii de tramvai s-ar ridica la 57 de milioane de euro, în timp ce finanțarea europeană nu atingea nici 40 de milioane de euro.
A arătat și că s-au organizat trei licitații fără ca vreo firmă să își asume executarea uriașei investiții din cauza scumpirii masive a materialelor de construcții de la data conceperii proiectului până la cea a licitației.
În plus, pentru a putea fi efectiv cheltuiți banii europeni, toată lucrarea ar fi trebuit finalizată la 31 decembrie 2022, ceea ce este imposibil.
Așa că s-a optat pentru reluarea acțiunilor de eliminare a liniilor de tramvai.
”Se va continua cu Calea Națională în funcție de buget și de posibilitățile constructorului de a finaliza și alte șantiere din municipiu. Mai avem strada Pușkin, Pacea ocolitor, Marchian, care sunt afectate și degradate și trebuie să le reparăm și pe acestea. Nu avem un constructor omnipotent și resurse infinite să facem toate aceste șantiere pe care mi le doresc concomitent și repede, dar sunt priorități pe care le avem în vedere”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
SC Eltrans SA l-a informat pe edilul șef că termenul de utilizare a liniilor de tramvai era expirat de 10 ani.
Edilul șef a arătat că Primăria Botoșani a accesat un program european în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență prin care se vor cumpăra autobuze electrice.
VEZI VIDEO DE LA 39:50