Se „coace” bugetul, consultări la București cu primari și șefi de la CJ - FOTOGALERIE

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut consultări cu reprezentanți ai structurilor asociative ale administrației publice locale, primari și președinți de consilii județene, pentru pregătirea bugetului pe 2024.

 

Dezbateri pe buget

 

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că, în contextul elaborării bugetului pentru 2024, a avut consultări cu reprezentanţi ai structurilor asociative ale administraţiei publice locale.

 

Vrem pentru 2024 un buget extrem de consistent al investiţiilor orientate spre dezvoltare, adică un nou record de alocare pentru investiţii publice.

 

Reprezentanţii structurilor asociative au cerut cuprinderea în legea bugetului pentru anul 2024 a sumelor necesare finalizării proiectelor care intră sub incidenţa programelor guvernamentale (PNI “Anghel Saligny”, PNDL I şi II, CNI, ANL şi alte programe în derulare)”,

a declarat Boloş, potrivit Ministerului Finanţelor, conform epicnews.ro.

 

Boloș i-a asigurat pe primari și pe președinții consiliilor județene că lucrurile vor decurge normal și că vor fi protejate judicios atât investițiile din fonduri europene, cât și cele realizate din bugetul național.

 

Bugetul pe anul viitor, prioritar, dar întârziat

 

Bugetul de stat pe anul viitor ar fi trebuit să fie gata de la jumătatea acestei luni, însă în ultimii ani această întârziere a devenit o obișnuință. Anul acesta nu am mai avut nici cele două rectificări bugetare, însă a fost făcută până la urmă o rectificare ca de final de an. Primarii sunt cei mai interesați să primească bani mai ales că anul viitor vor fi și cele patru alegeri, care la rândul lor vor fi în două tururi de scrutin, cu excepție, europarlamentare și parlamentare.

 

Coaliția PSD-PNL lucrează în prezent la definirea direcției bugetare pentru anul 2024, preponderent pe baza datelor brute oferite de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), care a elaborat Proiecția Principalilor Indicatori Macroeconomici 2023-2027. Țara noastră urmează și anul viitor să primească alte tranșe din PNRR, astfel că vom avea un buget mult mai mare față de anul acesta, potrivit românialiberă.ro

 

„Eu pot spune foarte clar că anul acesta România va avea conform legii buget până la sfârșitul anului. Și vom avea un deficit și vom avea un deficit gestionabil și negociat cu Uniunea Europeană. Întotdeauna pleci de la ultimul deficit cu minimul de 0,5 mai puțin. Eu îmi doresc să închidem cu un deficit de 3%”,  a spus premierul Marcel Ciolacu.