Scumpiri înaintea Paştelui: PREŢUL cărnii de miel la Botoşani

Carnea de miel, atât de căutată în această perioadă, este de găsit deja în toate marile magazine dar şi în pieţe.

 

În Botoşani, kilogramul de carne se vinde cu 11 lei. Ionică Nechifor, cel mai cunoscut crescător de ovine din rasa Karakul din judeţ, spune că în acest an mieii ajunşi la greutatea optimă pentru vânzare sunt foarte puţini, ceea ce justifică preţurile care ajung şi la 15 lei pe kilogram, aproape dublu faţă de cele din 2017.

 

Însă în Botoşani, conform site-urile de vânzările online, preţurile nu depăşesc încă 11 lei pe kilogram.

„Preţurile de acum nu putem să le luăm ca şi preţuri de referinţă. Ele sunt încă mult înaintea sărbătorilor Pascale. Mieii sunt foarte puţini. În zona noastră, de exemplu, pentru această perioadă, având în vedere că Paştele este mai devreme, fătările sunt undeva în luna martie, mieii nu sunt atât de mari. De aia probabil şi preţurile un pic mai ridicate. Greutatea ideală pentru un miel de Paşte trebuie să fie între 9-11 kg în carcasă, asta ar însemna să aibă 22-23 kg în viu", a explicat Ionică Nechifor citat de Romania Tv.

Oierul, care ocupă şi funcţia de director interimar al Staţiunii pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi din judeţul Botoşani, spune că mieii din exploataţia proprie vor pleca în 2018 la export.

"Sunt în negociere cu o firmă din Israel care îşi doreşte foarte mult să încheie contracte cu fermierii după perioada de Paşti, iar ei oferă un preţ destul de rezonabil, zic eu, doar pentru masculi, că aşa sunt regulile la ei. Oferă un preţ destul de bun în comparaţie cu ce se vehiculează la ora actuală pe piaţă", a spus oierul. Ionică Nechifor spune că din informaţiile pe care le are ciobanii care au exploataţii mai mari au intrat deja în negocieri cu marile magazine astfel încât carnea de miel va fi găsită şi în supermarketuri în perioada Pascală.

"Am înţeles că au fost deja câteva discuţii cu supermarketuri, deja în teritoriu au fost câteva discuţii cu fermierii mai mari, în zona Ardealului, Banat, unde au intrat în relaţii directe pentru a putea valorifica în supermarketuri aceşti miei, chiar acum, în perioada de Paşte. Se fac negocieri la preţuri acum. Chiar am avut o discuţie cu domnul ministru, Petre Daea, şi a întrebat în ce stadiu ne aflăm cu discuţiile şi negocierile cu supermarketurile. Sunt discuţii directe pentru fiecare judeţ. La mine, la Botoşani, încă nu au fost discuţii. La noi mieii care sunt cu destinaţie carne cumva abia acoperă cerinţa de pe piaţa judeţeană", a punctat oierul botoşănean.

 

Oierii s-au aliat şi pe Facebook. În prezent grupurile destinate fermierilor sunt pline de anunţuri ale intermediarilor. Oierii au declarat război acestor cumpărători, care oferă chiar şi 8 lei pe kilogram, urmând ca ei să ceară dublu.

„Salut ciobănaşi. Nu daţi mieii pe nimic ca să nu rămâneţi cu ei , nu vă fie frică. Haideţi să ţinem toţi la preţ să nu mai profite samsarii de pe urma noastră. Ştiţi foarte bine câtă muncă şi chin este cu oile, aşa că haideţi să ne dăm mână cu mână şi să ţinem toţi unul cu altul că doar aşa putem lua un preţ mai binişor", îi îndeamnă Ioan Suciu pe crescătorii care fac parte din Grupul Ciobanilor Adevăraţi de pe Facebook.

 

Lucian Caltun, un alt crescător de pe grup anunţă că preţul pe care îl cere pentru cei 700 de miei pe care îi are de vânzare este de 16-17 lei/kg , cu o greutate medie 20 kg.

 
download from google play download from apple store