Scrutin cu scandal la Corpul Polițiștilor, se pregătește un nou proces cu acuzații grave: ”Alegerile au fost din nou fraudate”

La doi ani după ce alegerile de la Consiliul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) au fost definitiv anulate de instanță în urma unei contestații depusă de unul dintre candidații la funcția de președinte, povestea s-ar putea repeta.

 

Alegeri noi, același câștigător, o nouă contestație


Pe data de 3 noiembrie 2021 s-a desfășurat un nou scrutin, de această dată online, motivat de situația pandemică, iar câștigător a fost, ca și în ianuarie 2018, comisarul-șef Paul Tapalagă. Doar că asemeni situației din urmă cu aproape patru ani și de această dată există contestații.


Iar una dintre ele aparține comisarului Otilia Aioanei, care la fel ca și în 2018, a candidat la funcția de președinte al CNP Botoșani.


A doua zi după alegeri, când a aflat rezultatele, a formulat o plângere atât către președintele CNP România, cât și la comisia de contestații.


În primul rând, polițista reclamă faptul că nu s-a întrunit cvorumul necesar validării alegerilor. Aceasta arată că, deși pe platformă s-au înscris 202 membri CNP, în ziua când a avut loc scrutinul au fost prezenți efectiv pe platformă doar 170.


Apoi, pune sub semnul întrebării corectitudinea votului, remarcând faptul că Paul Tapalagă a adunat 134 de voturi, adică exact numărul minim necesar de două treimi din totalul celor înscriși inițial în platformă pentru a putea fi desemnat câștigător.

 

Acuzație: alegeri ”cu încălcarea integrală a Regulamentului de organizare a alegerilor”


Otilia Aioanei a adunat 36 de voturi, însă este convinsă că acesta nu este numărul real al membrilor CNP care i-au dat votul.


”Am suspiciuni serioase că aceste alegeri au fost fraudate”, susține cms. Otilia Aioanei, care adaugă și faptul că mulți membri CNP nu au putut accesa platforma pentru a-și exprima opțiunea.


”Consider că aceste alegeri au fost organizate «pe repede înainte», cu încălcarea integrală a Regulamentului de organizare a alegerilor CNP, într-un format online, lipsit de transparență, fără posibilitatea verificării și certificării pe platformă a membrilor înscriși din partea noastră, a candidaților la diferite funcții”.


Cms. Otilia Aioanei, candidată la funcția de președinte CNP Botoșani.

 

”Alegerile au fost din nou fraudate”


O altă contestație aparține comisarului șef Cătălin Corneanu, cel care a asigurat ca interimar conducerea CNP Botoșani de la invalidarea precedentului scrutin și până la noile alegeri. În 2021, polițistul nici nu a mai ajuns să candideze la funcția de președinte al CNP Botoșani, înscrierea fiindu-i respinsă întrucât în 2019 a devenit președintele Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual (SPPC) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și este considerat incompatibil.


”Noi am introdus contestațiile administrative, am primit răspuns la una dintre ele, în total sunt trei. În funcție de modalitatea în care au înțeles sau nu au înțeles să respecte legea, din motive diferite, aștept și celelalte două răspunsuri pentru că sunt obligați să ni le trimită în 30 de zile, după care voi introduce în instanță acțiunea. Din punctul nostru de vedere, alegerile au fost din nou fraudate, au fost lipsite de transparență”,


Comisar-șef Cătălin Corneanu, fost vicepreședinte CNP Botoșani.


A adăugat totodată că pentru scrutin a fost utilizat un program informatic neomologat, că au fost polițiști care nu au putut să își exprime opțiunea și că, având în vedere că rata de infectare este în scădere la Botoșani, s-ar mai fi putut aștepta câteva săptămâni pentru organizarea alegerilor în format fizic.


”Corpul Național al Polițiștilor a înțeles să își facă norme proprii, nu mă pronunț cu privire la scopul acestora, dar cu certitudine în instanță vom clarifica aceste aspecte”,


Comisar-șef Cătălin Corneanu, fost vicepreședinte CNP Botoșani.

 

Miza pe ATOP, suspiciuni de incompatibilitate


La opt zile de la scrutin, CNP a informat Consiliul Județean Botoșani că trebuie înlocuit reprezentantul său din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), adică fostul șef interimar Cătălin Corneanu cu președintele ales Paul Tapalagă, însă comisarul-șef susține că tocmai cel care ar urma să îi ia locul ar deveni incompatibil deoarece ar face parte din categoria organelor de cercetare penală.


”Am un document primit de la Agenția Națională de Integritate care stabilește clar că cei care dețin calitatea de organ de cercetare penală nu au dreptul să dețină orice altă funcție publică sau privată, cu atât mai mult în ATOP, unde este o funcție remunerată”,


Comisar-șef Cătălin Corneanu, fost vicepreședinte CNP Botoșani.


În opinia acestuia, noul reprezentant al CNP în ATOP ar avea la dispoziție 15 zile din data numirii să renunțe la una dintre cele două calități pentru a evita incompatibilitatea.


”Lăsând deoparte această chestiune cu starea de compatibilitate-incompatibilitate, noi deocamdată considerăm că alegerile au fost fraudate și instanța va decide. Noi nu putem să ne antepronunțăm înaintea instanței de judecată, dar este punctul nostru de vedere și considerăm că ne va da câștig de cauză și de această dată”,


Comisar-șef Cătălin Corneanu, fost vicepreședinte CNP Botoșani.

 

Comisia de soluționare a contestațiilor a respins una dintre plângeri


Cms. Otilia Aioanei a primit deja răspuns de la comisia de soluționare a contestațiilor, în care se arată că alegerile s-au desfășurat conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNP și că s-a apelat la organizarea în sistem online tocmai pentru a da posibilitatea tuturor membrilor să își exprime opțiunea indiferent de situația sanitară.


În răspuns se menționează și că s-au alocat cinci zile pentru înscrierea în platformă și 24 de ore pentru exercitarea votului și că s-au luat toate măsurile pentru aducerea la cunoștința membrilor a procedurii de înscriere în platformă și a votului propriu zis.


”Pentru aceste considerente apreciem ca neîntemeiate aspectele prezentate în cuprinsul contestației care, pentru aceste motive, se respinge, și reiterăm că activitatea Corpului Național al Polițiștilor se fundamentează exclusiv pe principiile și normele de etică care guvernează profesia de polițist”,


Cms.Alexandru Grecu, președinte comisia de soluționare a contestațiilor.


Cms. Otilia Aioanei este însă total nemulțumită de răspuns așa că, probabil ca și în cazul scrutinului anterior, și de această dată problema va fi tranșată în instanță.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store