Scrisoarea lui Crin : Prefectul de Botoşani – agent electoral pentru putere în actele USL-ului – DOCUMENT & VIDEO & FOTOGALERIE

 

Pe 3 octombrie a fost în Piaţa Centrală alături de primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc. Ceea ce ar fi trebuit să fie o acţiune împotriva samsarilor şi valutiştilor s-a transformat într-una cu pronunţat iz electoral în care edilul şef, de lângă prefect, îi îndemna pe oameni să acorde în continuare credit actualului Guvern.
Pe 6 octombrie, la Botoşani, a participat la o întrunire alături de parlamentarii PSD cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, desfăşurată la Primăria Botoşani. La ieşire al treilea demnitar în stat, vicepreşedinte naţional al PSD totodată, a anunţat că au discutat… politică.
În seara aceleiaşi zile a urcat pe scenă la Zilele Municipiului Dorohoi alături de acelaşi Valeriu Zgonea, de parlamentarii PSD de pe Colegiul Dorohoi şi de primarul celui de-a doua urbe a judeţului. Timp de cinci minute Zgonea, de lângă prefect, a făcut campanie USL-ului.
Toate acestea le-a făcut prefectul Adrian Constantinescu în prima săptămână din octombrie, cel care măcar teoretic ar trebui să fie apolitic.

prefectul Adrian Constantinescu alaturi de parlamentarii PSD Gheorghe Marcu si Costica Macaleti

Prefectul în ghidul electoral al PNL pentru alegerile parlamentare

Participarea primului reprezentant al Guvernului în Botoşani la acţiuni cu substrat electoral şi la întâlniri cu iz politic nu par să fie întâmplătoare. În documentele interne ale Puterii aceasta apare şi oficial în pregătirea politică a alegerilor parlamentare. Botoşăneanul a intrat în posesia unei scrisori trimise de preşedintele PNL Crin Antonescu primarilor liberali din judeţ în perspectiva scrutinului din 9 decembrie. Aceasta are un mesaj mobilizator prin care liderul naţional al liberalilor transmite oamenilor din teritoriu încrederea că USL va conduce ţara şi după alegeri. „Importanţa reuşitei este certă, pentru că ştim că numai o majoritate parlamentară puternică, stabilă, ne va oferi garanţia împlinirii proiectului nostru pentru România. Vă chem alături de mine, alături de candidaţii noştri liberali, în această bătălie electorală. E timpul să demonstrăm, alături de partenerii noştri din USL, că putem să schimbăm la faţă România, că suntem singurii politicieni care îi ascultă, îi respectă şi îi servesc pe cetăţeni”, se arată în finalul adresei semnate de Crin Antonescu. Nu atât aceasta, cât anexa este însă importantă. Este vorba de „Ghidul primarului PNL - alegeri parlamentare 9 decembrie 2012”. După cum îi spune şi denumirea, broşura are teoretic scopul de a ajuta primarii PNL să organizeze alegerile, practic însă are menirea de a-i învăţa ce trebuie să facă în perioada dinaintea scrutinului astfel încât să avantajeze candidaţii USL. Ei bine, chiar pe prima pagină a ghidului se face o referire directă la prefect, mai exact primarii sunt informaţi că în broşură regăsesc modelul pentru „adresa către prefect de înaintare a listei persoanelor cu bună reputaţie”, dar şi pentru „lista persoanelor care îndeplinesc cerinţele art.19 alin 4 din legea 35/2008”.
scrisoarea trimisa de Crin Antonescu primarilor PNL de Botosani


Miza pe oamenii cu „bună reputaţie” pentru Constantinescu şi secţiile de vot

La ce se referă aceste formulare? Ei bine, tocmai la desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor secţiilor de votare, acţiune pe care prefectul Adrian Constantinescu a fost acuzat că a politizat-o cu ocazia referendumului pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu. Potrivit legii, din amintitele birouri trebuie să facă parte judecători, procurori şi jurişti, iar dacă numărul acestora este insuficient, trebuie completat cu oameni cu bună reputaţie din fiecare localitate. „În cazul în care numărul juriştilor este insuficient, lista va fi completată, la propunerea prefectului cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, cu alte persoane cu o reputaţie bună în localitate, care nu fac parte din nici un partid politic şi din nici o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi care nu sunt rude până la gradul al patrulea cu nici unul dintre candidaţi”, se stipulează foarte clar în legea 35/2008 pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. Aceşti oameni cu bună reputaţie din fiecare municipiu, oraş sau comună sunt nominalizaţi de primar, iar Crin Antonescu tocmai asta le-a transmis practic, să aibă grijă pe cine şi cum propun pentru conducerile secţiilor de votare. Mobilizarea din PNL pare să fi dat roade. Numai până vineri Prefectura a primit de la primari propuneri cu peste 1.000 de persoane care să facă parte din birourile electorale, atingându-se cu aproximaţie necesarul. Elocvent este că numai în municipiul Botoşani din cele peste 250 persoane înscrise numai 103 sunt jurişti, ceea ce înseamnă că restul sunt acele persoane cu bună reputaţie desemnate de primar. Oamenii susţinuţi de primarii din teritoriu vor fi şi mai mulţi în final deoarece în jur de 20% nu au trimis încă listele, iar data limită pentru înscriere a fost prelungită de la 19 la 26 octombrie.
CITEŞTE ŞI:
Peste 1.000 de botoşăneni vor să fie preşedinţi sau locţiitori la alegeri

Ghidul primarului PNL Botosani cu referire la prefect


Acuze de politizare a şefilor birourilor electorale şi la referendum

Toate acestea se întâmplă după ce pe 4 octombrie fostul prefect Cristian Roman a tras un semnal de alarmă privind nominalizarea preşedintelui şi locţiitorului birourilor secţiilor de votare. Acesta menţiona atunci tocmai faptul că, deşi legea prevede că şefii secţiilor de votare trebuie să fie nominalizaţi cu prioritate dintre magistraţi şi jurişti, la Botoşani s-a dat întâietate oamenilor nominalizaţi de partidele din USL. „Vreau să folosesc acest prilej de a-i atrage atenţia dlui prefect al judeţului Botoşani să respecte întocmai legea privind alegerile parlamentare şi spun asta pentru că există deja un precedent care se putea constitui lesne în obiectul unui dosar de cercetare penală”, a afirmat Cristian Roman, referindu-se la referendum. El a mai adăugat că anumite persoane „din spatele prefectului, fac anumite jocuri”, însă l-a avertizat pe Adrian Constantinescu despre faptul că el va semna propunerile pe care i le fac oamenii politici. Acesta susţine însă în continuare că nu face jocul USL în stabilirea componenţei birourilor electorale. „Eu nu am cunoştinţă despre un asemenea document, am solicitat după cum aţi văzut în toate şedinţele publice pe care le-am avut cu secretarii să nominalizeze de acolo jurişti pentru a fi desemnaţi în secţiile de votare. Oricum, ca şi la referendum, misiunea noastră este să centralizăm aceste propuneri, le trimitem la Autoritatea Electorală Permanentă, dânşii le avizează, acolo verifică persoanele, după care Tribunalul Botoşani e cel care stabileşte numele finale”, ne-a declarat Adrian Constantinescu.
CITEŞTE ŞI:
Roman, avertizări cu dosare penale şi liste electorale la actualul prefect de Botoşani

Parlamentarii PSD la plimbare cu Touaregul Prefecturii

Trimiterea de către preşedintele PNL Crin Antonescuunei scrisori primarilor din Botoşani privind alegerile parlamentare în care se face referire directă la prefect este însă doar un episod dintr-o serie de evenimente în care Adrian Constantinescu a fost ori s-a implicat mai mult sau mai puţin vădit în acţiuni politice. Majoritatea acestora s-au petrecut cu ocazia vizitei în judeţ a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Primul reprezentant al Guvernului în judeţ s-a deplasat la poligonul ACR pentru a-l întâmpina pe al treilea om din stat cu Toauregul Prefecturii, alături de doi oameni sută la sută politici, senatorul Gheorghe Marcu, pe atunci încă preşedintele PSD Botoşani şi deputatul Costică Macaleţi, ambii coborând la destinaţia din maşina Prefecturii. Apoi prefectul a participat la o întrunire a vicepreşedintelui naţional PSD, Valeriu Zgonea, cu cei doi parlamentari, dar şi cu deputatul Andrei Dolineaschi şi primarul PSD Ovidiu Portariuc, iar la ieşire demnitarul de la Bucureşti a declarat că s-au discutat chestiuni de ordin politic, în condiţiile în care prefectului îi este clar interzis de lege să participe şi să desfăşoare orice fel de acţiune politică.
VEZI ŞI:
Preşedintele Camerei Deputaţilor a venit cu elicopterul statului la cheful de la Dorohoi : Pentru cetăţeni nimic nu este prea scump - VIDEO & FOTO

parlamentarii PSD Gheorghe Marcu si Costica Macaleti in masina Prefecturii Botosani
parlamentarii PSD Gheorghe Marcu si Costica Macaleti in masina Prefecturii Botosani 2
parlamentarii PSD Gheorghe Marcu si Costica Macaleti in masina Prefecturii Botosani 3

parlamentarii PSD Gheorghe Marcu si Costica Macaleti in masina Prefecturii Botosani 4 


Umăr la umăr cu demnitarii PSD la propaganda festivalieră

Aceeaşi zi de 6 septembrie a continuat însă în al doilea municipiu al judeţului cu aspecte şi mai clare de campanie electorală mascată cu prefectul în frunte. În faţa miilor de oameni participanţi la Zilele Municipiului Dorohoi pe scena festivalului au urcat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, senatorul Gheorghe Marcu, deputatul Andrei Dolineaschi, primarul Dorin Alexandrescu, toţi cu diferite funcţii în PSD şi… prefectul (a)politic Adrian Constantinescu. Urcarea pe scenă a primului reprezentant al Guvernului în Botoşani l-a surprins până şi pe cel care atunci conducea PSD-ul. „Eu ştiam, înainte de a intra pe scenă, că trebuiau să urce primarul, fiind primar, corect, Valeriu Zgonea, eu şi cu Andrei. Atât trebuia! Aşa ştiam eu, când am văzut că a urcat… ce să zic, nu comentez în nici un fel”, a spus Gheorghe Marcu, senator PSD care crede însă că mai politizat era fostul prefect Cristian Roman. După ce i-a aranjat reverul sacoului prefectului de Botoşani, al treilea om din stat a avut un discurs cu pronunţat caracter electoral. Încă din start el a informat mulţimea că edilul şef are „prieteni la Bucureşti”, după care s-a referit la alegerile locale şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu şi i-a lăudat pe parlamentarii PSD de pe Colegiul Dorohoi:
Întotdeauna în democraţie votul oamenilor contează, aţi venit foarte mulţi pe 10 iunie şi l-aţi votat cu 75%. S-a schimbat faţa Dorohoiului! (în trei luni? – n.r.). Aţi venit la referendum şi aţi spus oamenilor din Europa şi în toată Moldova: dacă vreţi să luaţi o decizie în România o luaţi cu noi, cei care avem drept de vot. Aţi fost peste 50% şi vreau să vă mulţumesc, de fapt 50%.
Aveţi în stânga mea doi oameni care vă reprezintă cu cinste în Parlamentul României, nu numai din punct de vedere al integrităţii, moralităţii, ci şi al lucrurilor bune pe care le fac alături de primar pentru dvs. Dacă vreţi să schimbăm ceva în România avem nevoie de oameni de acest gen, oameni care să vină să promită puţin şi să facă mult. Andrei Dolineaschi este prietenul meu şi să ştiţi că vă reprezintă cu onoare şi cu cinste în Parlamentul României, alături de senatorul Marcu.
Ştiu că Dorohoiul are nevoie de locuri de muncă, ştiu şi eu, ştie şi primul ministru al României. Dacă există ceva pentru care am rămas în România şi ne batem este să generăm în România credibilitate şi şansa de a avea un loc de muncă.
O să vedeţi un alt Parlament, mai aproape de dvs. o să vedeţi un Guvern care lucrează pentru dvs., un alt fel de politic în România.

Toate aceste afirmaţii le-a făcut avându-l în dreapta sa pe prefectul Adrian Constantinescu. Acesta nu i-a fost alături doar pe scenă, ci şi atunci când Valeriu Zgonea a străbătut perimetrul festivalier, făcând o baie de mulţime. Şi atunci preşedintele Camerei Deputaţilor a fost însoţit de parlamentarii PSD de pe Colegiul Dorohoi, dar şi de deputatul, tot PSD, Costică Macaleţi.
CLICK ŞI VEZI VIDEO CU PREFECTUL PE SCENĂ ALĂTURI DE DEMNITARII PSD

prefectul Adrian Constantinescu alaturi de demnitarii PSD la Zilele Municipiului Dorohoi
prefectul Adrian Constantinescu alaturi de demnitarii PSD la Zilele Municipiului Dorohoi 2
prefectul Adrian Constantinescu alaturi de demnitarii PSD la Zilele Municipiului Dorohoi 3
VEZI ŞI:
Olteanul Zgonea arogant şi terifiant – VIDEO dialogul savuros pe seama elicopterului

„Puteam să le spun «nu urcaţi şi voi», să îi dau afară?”

Primul reprezentant al Guvernului în Botoşani consideră însă că peste tot a procedat corect. „Eu am fost invitat de dl Alexandrescu să particip la Zilele Oraşului , am avut intenţia să merg chiar în timpul zilei, în partea a doua a zilei să văd ce se întâmplă. Motivat de faptul că am fost anunţat de vizita dlui Zgonea şi după protocol trebuie să îl întâmpin eu în judeţ, am amânat ajungerea la Dorohoi pentru seara respectivă”, a explicat prefectul Adrian Constantinescu. Potrivit acestuia, la întâlnirea cu Valeriu Zgonea nu s-a discutat politică, aşa cum anunţase acesta, ci despre bugetul pe 2013 şi termoficarea pe anul acesta. Cât despre deplasarea împreună în maşina Prefecturii cu parlamentarii PSD… „Faptul că au vrut şi dânşii să-l întâmpine nu cred că este un impediment. Puteam să le spun «nu urcaţi şi voi», să îi dau afară?”.

Sergiu BĂLĂŞCĂU