Scriitorii botoşăneni ocoliţi de iubitorii de lectură

 

Cărţile autorilor botoşăneni nu sunt la mare căutare printre iubitorii de lectură. Cei mai mulţi cititori botoşăneni împrumută de la biblioteca locală volumele de călătorie, aventură şi dragoste ale scriitorilor străini.
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene ”Mihai Eminescu”, din nefericire, cei mai mulţi botoşăneni ocolesc talentele locale. Din cele peste 4.000 de cărţi împrumutate lunar, doar aproximativ 30 sunt scrise de autorii botoşăneni. Din cauza aceasta, biblioteca face eforturi să invite botoşănenii la lecturile scrise de autorii locali, organizând în acest sens o serie de acţiuni de promovare a talentelor locale, exemplu în acest sens, fiind o ultimă expoziţie derulată la Biblioteca Mihai Eminescu, intitulată ”Scriitori botoşăneni”. „Ponderea într-adevăr este mai mică, dar de când avem expoziţia cu scriitorii botoşăneni şi încercăm să le sugerăm aceste cărţi, a crescut numărul cererilor”, a declarat Oana Bidaşcu, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Judeţene”Mihai Eminescu” Botoşani. Cei mai căutaţi dintre scriitorii din Botoşani sunt Gellu Dorin, Nicolae Vlad, Dumitru Ignat, Dumitru Lavric şi Mihai Matei.

Scriitorii botoşăneni nu se lasă descurajaţi şi scot cărţi pe bandă rulantă

Pe de altă parte, scriitorii botoşăneni sunt chiar optimişti. Cel puţin din punctul de vedere al volumelor care urmează să apară pe piaţă, dat fiind faptul că 15 autori au avut deja lansări, iar alţii au în proiect de editare o serie de cărţi. Ei cred că anul 2011 este până în acest moment, unul bun din punct de vedere al completării bibliotecii autohtone.” Situaţia este destul de bună la Botoşani, nu pot să vă dau eu un procent. Coeficientul de lectură este unul relativ, asta o poate spune doar critica literară şi cei din librării sau biblioteci care pot da un  procent de vânzare. Eu pot să spun doar că sunt citiţi scriitorii botoşăneni şi evident că valoarea lor poate fi discutabilă şi subiectivă”, a declarat Gellu Dorian, referent de literatură-teatru Botoşani.
Costurile implicate în procesul de publicare a unei cărţi depind de latura financiară a cheltuielilor totale şi anume dacă scriitorii beneficiază de o cotă parte acoperită de o anumită editură sau dacă volumul este scos în regie de autor. “Sunt cărţi care sunt subvenţionate de edituri cum este ultimul meu roman "Casa Gorgias" care este subvenţionat de o editură din Coşula şi prezintă viaţa din Botoşani sau cărţi scoase în regie de autor”, a adăugat scriitorul. Primăria Botoşani a finanţat în anul 2011 opt cărţi ale scriitorilor botoşăneni la o editura din Cluj. Un tiraj de 150 de exemplare de până la 150 de pagini costă aproximativ 2.000 lei.
Mădălina IACOB