SCRIE SCRIITORUL despre Mihai Baltă şi ținutul bufonilor : Un altfel de politician

 

«E drept, se poate aştepta şi la mutări murdare din parte trepăduşilor şi frustraţilor politici, i se pot arunca în cârcă tot felul de mizerii, totul e ca electoratul să aibă discernământul necesar să elibereze grâul de neghină»
sah Mihai Balta
Dacă tragi cu privirea  spre ceea ce se întâmplă pe timpul acestei campanii  electorale pe scena politică botoşăneană eşti tentat să crezi că te afli într-un ţinut al bufonilor gonflabili, cu fel de fel de exhibiţionişti ce-şi deversează neputinţele şi frustrările prin vorbe cu sclipici, promisiuni deşarte şi minciuni gogonate. Ei bine, în această lume bezmetică mai sunt şi excepţii, cu greu poţi enumera trei-patru politicieni autentici ce doresc binele comunităţii pe care o reprezintă. Unul dintre ei este inginerul Mihai Baltă, care face o notă aparte în peisajul politic botoşănean, în primul rând prin decenţa şi bunul simţ de care dă dovadă pe parcursul întrunirilor electorale. Domnia sa stăpâneşte cu adevărat arta discursului, şi chiar la un mod spectral: poate dialoga cu aceeaşi vervă atât cu un intelectual rafinat cât şi cu omul de rând, această disponibilitate vine pe fondul unei culturi autentice şi dintr-o înţelegere deplină a tuturor problemelor vieţii, indiferent pe ce palier social sunt trăite.
Mihai Baltă este un om al stângii, nici atunci când a fost marginalizat de unii dintre colegii săi de partid n-a abdicat de la convingerile sale politice. În acea perioadă a fost supus multor încercări, mulţi lideri ai altor partide politici au dat să-l „acapareze”, dar n-a cedat, a rămas ferm pe poziţie reevaluându-şi prin fiecare şoc propriul potenţial politic. Cu toate astea nici pe departe nu e un adept „înrăit” al social democraţiei, este convins că probleme sociale ale aproapelui său sunt cu mult mai importante decât convingerile politice şi că omenia transcende orice ideologie de partid. Are o viaţă decentă, demnă şi echilibrată, împărţită între familie, profesie şi cele două hobby-uri: şahul şi cititul. Garantez, e un avid consumator de lectură, şi nu orice fel de lectură, ci numai de literatură bună, de prim raft. E o plăcere să faci un excurs cultural alături de domnia sa printre marele cărţi ale omenirii, tot timpul ai de învăţat câte ceva. Întrebat fiind care-i motivaţia faptului c-a intrat în politică, răspunsul a venit prompt: „ Vreau să-i ajut pe conjudeţenii mei; cu-n sfat, cu-o idee şi dacă se poate cu mult mai mult, pentru asta doresc să mă implic activ în viaţa lor prin politică, politica  este barometrul unei societăţi, când se face o politică strâmbă omul o duce din rău în mai rău”. Cât priveşte şahul, Mihai Baltă a dobândit statul de maestru, este la fel de activ ca şi acum 10 -15 ani, e într-o permanentă competiţie, atât  cu sine cât şi cu iubitorii sportului minţii.
A intrat în politică de după Revoluţie, la începutul anilor ’90 a fost viceprimar, apoi subprefect, iar din 1993 până în 1996 a ocupat funcţia de prefect, nimic nu i se poate reproşa, şi acum este privit ca fiind cel mai integru demnitar de stat pe care l-a avut Botoşaniul din ’89 încoace. Şi mandatul de parlamentar din  perioada 2001-2004 a constituit un succes pentru Mihai Baltă, a fost iniţiatorul multor legi şi acte legislative, ce sunt valabile şi astăzi, din domeniile: cercetare, învăţământ şi sport.
Intenţia de-a candida pentru un mandat de deputat merită salutată. La experienţa politică pe care o are, completată cu-o ţinută morală aparte, Mihai Baltă poate ridica stacheta politicii botoşănene, poate genera o stare emulativă benefică pentru mai tinerii politicieni. Şi dacă tot e maestru în arta şahului sunt convins că va anticipa toate mişcările contracandidaţilor săi politici încât pe 9 decembrie să facă mutarea decisivă şi să ia un loc în Parlamentul României, îl merită pe deplin. E drept, se poate aştepta şi la mutări murdare din parte trepăduşilor şi frustraţilor politici, i se pot arunca în cârcă tot felul de mizerii, totul e ca electoratul să aibă discernământul necesar să elibereze grâul de neghină.
Voi încheia scurta prezentare cu un citat din Confucius, asta pentru o dreaptă înţelegere a personalităţii sale, bineînţeles, raportând-o şi la contracandidaţii săi politici: ”Ceea ce caută omul superior se ascunde în el însuşi, ceea ce caută omul mărunt se ascunde în alţii”.

Lucian ALECSA

VEZI ȘI:

Mihai Baltă, simultan cu şahiştii de la Palatul Copiilor – FOTOGALERIE