SCRIE SCRIITORUL : Agricultori, fermieri, vi s-au pregătit biruri!

 

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Păi, aleşii noştri îşi extind imunitatea, îşi aprobă creşteri de buget pentru Parlament, iar celor mici le aruncă biruri în cârcă. Halal social-liberalism!

biruri pe agricultura

Agricultori, fermieri, Guvernul Ponta v-a pregătit câte un mic impozit de 16% pe sărăcie, şi nu lapte şi miere precum vi s-a promis pe toată perioada campaniei electorale! Atenţie, asta după ce în proporţie copleşitoare voturile USL-ului au venit din mediul rural. Lumea de la ţară e frumoasă când este privită de la distanţă, atunci când este supusă unei rezonanţe filozofice, precum a văzut-o Lucian Blaga, a cărui reflecţie a rămas celebră:  „Veşnicia s-a născut la ţară”,  dar dacă intri în intimitatea ei, în ”bârlogul ei” - după cum spunea scriitorul şi actorul botoşănean Alexandru D. Lungu - începi să crezi că te afli în mijlocul iadului. Vei vedea viaţa colcăind în mizerie, oameni în pragul subzistenţei, copii flămânzi şi lipsiţi de orice şansă de-a accede la lumea civilizată, cu toţi agăţându-şi speranţele de bucata de pământ de lângă casă şi de cele două-trei animale din bătătura. E trist. Dar oare câţi dintre politicienii noştri au ochi pentru aşa ceva? Foarte puţini. E drept, unii ştiu acest aspect ingrat din viaţa ţăranului numai că-l ignoră sau profită de el atâta timp cât au nevoie de votul lui. Am avut şi avem parlamentari care au fost aleşi pe colegii cu populaţie rurală majoritară, după cum se vede n-au făcut nici un gest pentru a schimba viaţa acestor oameni blestemaţi.
Toată lumea se aştepta ca acest guvern, condus de liderul unui partid social democrat, să-şi îndrepte privirea şi spre lumea satului. Dar de unde, Victor Ponta s-a gândit c-ar fi bine să crească birurile ţăranilor, probabil că mintea lui de „domn de la oraş” este dominată de imaginea idealizată a ţăranului român, aşa după cum i-a fost expusă prin şcoală, însă realitatea e cu totul alta. Guvernul Ponta a hotărât fără nici o împotrivire ca prin modificarea Codului Fiscal de la 1 februarie agricultorii persoane fizice să fie impozitaţi cu 16% în funcţie de numărul de animale şi de suprafaţa de teren deţinută şi folosită culturilor din care obţin venituri. Nu-i aşa, sună a glumă proastă, cum să-i mai iei omului ceea ce nu are! De unde venituri în agricultură? Şi totuşi, probabil că politicienii şi-au propus să ia şi pielea de pe românaşul de la ţară pentru a acoperi găurile negre din buget sfredelite cu atâta nesimţire de băieţii deştepţi ce fac parte din anturajul politicii. Este de ajuns un simplu exemplu, un directoraş de la Hidroelectrica ridică un salariu lunar egal cu venitul a zece fermieri sau cu veniturile tuturor ţăranilor dintr-un sat, şi asta într-un an agricol bun. Dacă te împinge păcatul să creşti 11 oi şi nu 10 de îndată trebuie să sari cu birul la stat. La fel, dacă depăşeşti cu un ar suprafaţa de două hectare de cultură, imediat contribui la rotunjirea bugetului cu 16% din venit.
Deocamdată, aceasta este cea mai mare obrăznicie a Guvernului Ponta, oare ce credibilitatea mai pot avea aceşti politicieni care joacă rolul de miniştri în faţa agricultorilor? Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Păi, aleşii noştri îşi extind imunitatea, îşi aprobă creşteri de buget pentru Parlament, iar celor mici le aruncă biruri în cârcă. Halal social-liberalism!
Parafrazându-l pe fabulistul Jean de la Fontaine putem conchide :”Verdictul celui tare e lucru hotărât / ca simpli cetăţeni ne supunem numaidecât!"
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Ţurcanu pleacă în judeţ să explice oamenilor impozitele pe teren şi animale