SCRIE SCIITORUL despre o parlamentară: Mame de serviciu

 

«Pe lângă faptul că e obligatoriu să fi terminat cel puţin un liceu, mai trebui să treacă pe la psiholog spre a li se confirma echilibrul mental. La un asemene test oare nu ar trebui să fie supus şi candidaţii pentru Parlamentul României? Cel puţin doi dintre aleşii de Botoşani au grave deviaţii de comportament»
Tamara Ciofu legea bonelor
Iaca, aleşii noştri de Cacaina nu stau chiar degeaba în Parlament, d-na doctor Ciofu Tamara va intra în istoria social-democraţiei dâmboviţene ca o a doua … Sofia Nădejde. Distanţa de un secol şi ceva dintre cele două doamne face ca această comparaţie să pară o aberaţie. Ei bine, nu-i chiar aşa, în primul rând Sofia Nădejde, sora pictorului Octav Băncilă şi soţia lui Ioan Nădejde, e tot botoşăneancă. A pledat în a doua jumătate a secolului XIX pentru emanciparea femeii. Se întâmpla într-un moment în care braţul vânjos al bărbatului dirija tot ce mişca în societatea românească. Şi d-na deputat de Botoşani, Tamara Ciofu, la început de mileniu trei, sare în ajutorul femei dâmboviţene tot într-un moment crucial, în plină globalizare, când lumea e tot mai confuză, cerând legalizarea unor meserii tot mai solicitate de nevoile societăţii contemporane, cele de bonă şi de baby-sitter. Legea iniţiată de d-na deputat Ciofu încercă să vină în ajutorul familiilor în care ambii părinţi lucrează. Dar nu numai atât, anual peste 150.000 de copii rămân în afara procesului educaţional preşcolar din lipsă de locuri în grădiniţe, prin intrarea în vigoare a acestei legi şi aceşti prichindei vor putea beneficia de o minimă educaţie. Cât priveşte partea de finanţare pentru plata bonelor povara pare a fi împărţită între familia beneficiară şi primărie. La prima vedere, aspect cât se poate de echitabil numai că pentru multe primării această cofinanţare va fi ca o piatră de moară. Să nu uităm că numai în judeţul nostru avem peste 20 de primării în pragul falimentului, care,  din total buget, doar 20-25% sunt bani proveniţi din surse proprii, prin colectarea taxelor şi impozitelor locale, restul sunt cerşiţi de la guvern sau de la Consiliul Judeţean.
După cum sună proiectul legii privind meseriile de bonă şi de baby-sitter, candidatele vor fi supuse unor teste… draconice; pe lângă faptul că e obligatoriu să fi terminat cel puţin un liceu, mai trebui să treacă pe la psiholog spre a li se confirma echilibrul mental. La un asemene test oare nu ar trebui să fie supus şi candidaţii pentru Parlamentul României? Cel puţin doi dintre aleşii de Botoşani au grave deviaţii de comportament, unuia i s-a urcat la cap faptul că odată cu imunitatea de senator i s-a conferit şi statutul de… zeu de Crasnaleuca. Este într-o totală confuzie cu sine şi într-un permanent conflict cu modestia şi cu bunul simţ. Sper ca-n cele din urmă să coboare cu picioruşele pe pământ. 
Să revenim la noile meseriile ce vor fi legiferate în scurt timp. Sunt convins, multe familii occidentale vor beneficia de mamele noastre de serviciu cu patalama la mână. De cum va intra legea în vigoare, România nu va mai exporta doar căpşunari, salahori şi fete blonde, va oferi Occidentului şi personal calificat, marca „Ciofu”. Asta da integrare europeană! Uite, aşa, uşor-uşor ne conectează USL la lumea civilizată.
D-na Ciofu, vă felicit pentru acest proiect de lege, dar cum rămâne cu promisiunile din timpul campaniei electorale privind problemele stringente ale botoşănenilor? La anul şi la mulţi ani!
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Ciofu susţinută de parlamentari botoşăneni cu legea bonelor