Şcolile au intrat la economii cu Modern Calor, iar Diaconu ameninţă cu judecata

 

În urma racordării instituțiilor școlare la rețeaua de termoficare, bugetul local a făcut o economie de peste 54.000 de lei, doar în luna ianuarie, anunţă SC Modern Calor SA într-un comunicat. Potrivit reprezentanţilor societăţii, o comparație privind facturile de gaz plătite de școli și licee în ianuarie 2011 față de ianuarie 2012 arată o economie zilnică făcută în fiecare unitate între 45 și 473 de lei. În efectuarea calculelor s-a ținut cont de creșterea prețului unitar al gazelor naturale cu 25,5%, reglementată de ordinele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) și suportată de toți consumatorii casnici și producătorii de energie termică.


Astfel, fără a se lua în calcul perioadele lungi în care temperaturile au fost mult mai scăzute în acest an, Școala nr. 2 a plătit anul trecut pentru căldura din ianuarie suma de 10.724 de lei. Cu scumpirea de 25,5%, pentru aceeași energie termică în acest an ar fi plătit 13.512 lei. Factura emisă de Modern Calor pentru respectiva unitate de învățământ este, pentru ianuarie 2012, în valoare de 10.159 de lei, cu o economie 3.353 lei. Școala nr. 11 a achitat anul trecut o factură de 8.428, în timp ce către Modern Calor plătește 7.238 lei. Scumpirea gazului ar fi adus unității, pentru centrala proprie, o factură de 10.619 lei, economia pe ianuarie fiind așadar de 3.381 lei. Atât la Colegiul Național ”A.T. Laurian” cât și la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” economia depășește 10.000 de lei. S-au luat în calcul strict facturile pentru energia termică, lăsându-se deoparte celelalte cheltuieli presupuse de funcționarea unei centrale proprii: personal specializat, mentenanță și avize.
„Autorii pot fi chemați în fața instanțelor de judecată”
Analizele efectuate de SC Modern Calor SA privind consumul mediu zilnic la cele 14 unități de învățământ racordate la rețeaua de termoficare centralizată relevă faptul că valoarea actualizată a economiilor făcute din bugetul local este de aproximativ 34% față de situația în care aceste unități s-ar fi încălzit prin centrale proprii. În același timp, cogenerarea a permis societății să livreze în sistemul național de energie electrică peste 3.500 de MWh, doar în ianuarie. În valoare de circa 1,5 milioane de lei, aceasta este echivalentul a aproximativ 15% din energia consumată într-o lună în municipiul Botoșani. ”Avem cifre și documente concrete care arată că racordurile la rețeaua de termoficare a unor instituții nu au fost capriciile nimănui, ci măsuri de asigurare a unei surse de încălzire mai sigure și mai ieftine pentru unitățile de învățământ, sanitare, sau cu altă destinație. Restul declarațiilor făcute de diverși politicieni sunt doar discursuri fără nici cea mai mică substanță, pentru care avertizăm că autorii pot fi chemați în fața instanțelor de judecată, dat fiind prejudiciul pe care îl aduc unității”, a declarat Ion Diaconu, directorul general al SC Modern Calor SA. Compania a prezentat toate aceste date după ce maki mulţi politiceni din opoziţie au acuzat că prin rebranşarea unităţilor de învăţământ la sistemul centralizat de termoficare a provocat creşteri ale facturilor la căldură.
CITEȘTE ȘI:
 Modern Calor atacată şi de Ţurcanu, directori de şcoli ameninţaţi de „Nelu"