Şcoli desfiinţate pe furiş de Inspectoratul Şcolar

 

Un număr de cinci şcoli din judeţul Botoşani au fost desfiinţate la începutul acestui an şcolar. Măsura de închidere a fost luată în cadrul unui Consiliul de Administraţie de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, ca urmare a efectivelor reduse de elevi din cadrul acestor unităţi şcolare. Totuşi, un aspect care ridică anumite semne de întrebare este faptul că, desfiinţarea acestor şcoli nu a fost făcută publică de reprezentanţii IŞJ Botoşani, care au furnizat informaţii referitoare la închiderea a doar 23 de unităţi de la nivelul judeţului Botoşani. Mai mult, nici în raportul prezentat de această instituţie, nu erau specificate aceste cinci unităţi ca fiind desfiinţate.

Nu mai funcţionează din acest an şcolar Şcoala Nr. 4 Tudora, Şcoala Cîndeşti II, Şcoala Agafton, Şcoala Cuzlău-Păltiniş şi Şcoala din Curteşti. Toate aceste unităţi erau cu clase I-IV în cadrul cărora se practica învăţămîntul alternativ. La Şcoala din Curteşti, de exemplu, frecventau cursurile şcolare un număr de opt elevi. Însă din acest an şcolar aceştia au fost transferaţi la Băiceni sau la şcoli din municipiu, iar în unitate funcţionează în prezent o grădiniţă cu un efectiv de 20 de copii. „Majoritatea sunt în oraş, de ce s-a desfiinţat aici, pentru că mulţi se duc în oraş, era simultan şi mulţi fugeau de simultan, iar aici au rămas vreo patru care fac naveta la Băiceni, s-a desfiinţat din septembrie şcoala pentru că nu mai era efectivul de copii, după ce s-a desfiinţat cea de la Agafton din primăvară. Iar de acolo, copiii merg peste deal vreo 2 kilometri jumătate şi merg la şcoală”, a declarat Maria Chihaia, educatoare Grădiniţa din Curteşti.
Şefii IŞJ ridică din umeri
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că nu are cunoştinţă cum aceste unităţi şcolare nu au fost incluse pe lista celor desfiinţate în acest an însă că…„Unităţile şcolare au fost închise din cauza numărului mic de elevi, şcoli cu învăţământ simultan. Elevii au fost transferaţi la şcolile de centru, unde condiţiile instructiv educative sunt mai bune”, a declarat Daniel Botezatu, inspector şcolar general adjunct IŞJ. Desfiinţarea unor şcoli din cauza numărului mic de elevi dar şi pentru reducerea cheltuielilor a provocat printre părinţi o adevărată nebunie, în unele judeţe din ţară fiind înregistrate chiar mai multe conflicte între aceştia şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare.