Tot mai multe lucruri ies la iveală în privinţa investiţiilor derulate la unităţile de învăţămînt. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a solicitat primăriilor trimiterea unor situaţii privind aceste lucrări, care a dus la descoperirea unor chestiuni mai puţin obişnuite. Astfel, potrivit conducerii IŞJ, s-a depistat că primăriile au trimis date de pe facturi care „pur şi simplu nu mai există în momentul ăsta”. Mai concret, cînd IŞJ a vrut să verifice numărul şi data facturii, solicitînd o copie după original, primăriile nu au putut să o furnizeze.
„Am văzut lucrări care au fost şi facturate, şi plătite şi neexecuatate”
„Vă rog, cînd trimiteţi o situaţie de genul acesta, care este de maximă răspundere, şi pentru dvs. şi pentru noi şi pentru directorii de unităţi de învăţămînt, avînd în vedere că ele se avizează de Inspectoratul Şcolar şi se aprobă de către prefectul judeţului, vă rog să vă asumaţi răspunderea să trimiteţi datele corecte pentru că am dat şi anul trecut bani prin hotărîrea 655 care nu sînt cheltuiţi nici pînă la data aceasta pentru că lucrările nu erau executate. Se ştiu acele comune şi acele unităţi care au fost în această situaţie. Aceasta este rugămintea mea pe investiţii : daţi-mi lucrările efectuate şi facturate şi pe o listă separată lucrările care necesită sume mici pentru finalizare”, a afirmat Ada Macovei, inspectorul şcolar general, în cadrul şedinţei cu primarii de marţi.
Poziţia acesteia a fost susţinută şi de primul reprezentant al Guvernului în judeţ. „Am văzut lucrări care au fost şi facturate, şi plătite şi neexecuatate. În mod sigur vor răspunde, nu vă temeţi”, a spus prefectul Cristian Roman.
Cei doi au evitat însă să dea exemple concrete. 200 de şantiere sînt deschise în prezent la unităţile de învăţămînt, iar banii pentru închiderea lor sînt total insuficienţi, fiind necesari ani de zile pentru finalizarea lucrărilor.