Şcoală cu fructe şi rechizite de la şefa din CJ pentru familia cu 10 copii – GALERIE FOTO

 

Împreună cu doi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Doina Federovici s-a deplasat luni la amiază la familia Andriesei din Băiceni, comuna Curteşti. După cum v-am relatat duminică, Libertatea a prezentat un material despre o familie cu 10 copii de lângă municipiul Botoşani care trebuie să aleagă pe care dintre cei mici îi trimite la şcoală şi pe care la muncă din cauza situaţiei materiale precare.


Familie monitorizată din 2004

Sesizându-se din presă, şefa de la CJ a mers la faţa locului împreună cu primarul Dumitru Viţel şi a rămas impresionată de situaţia acestor micuţi. „Toţi copiii au dreptul la educaţie şi stă în puterea noastră să facem tot ce este posibil ca aceştia să beneficieze de acest drept. Având în vedere că în câteva zile începe anul şcolar, aşa după cum am promis, am reuşit să asigur pentru toţi copiii din această familie ghiozdane conţinând rechizite şcolare în funcţie de vârsta acestora. În acest moment lipsa rechizitelor nu mai reprezintă un motiv de a nu începe anul şcolar”, a afirmat Doina Federovici. Pe lângă rechizite ea a oferit fructe, alimente şi dulciuri. Cazul familiei Andriesei este cunoscut de autorităţile locale, aflându-se în atenţia DGASPC şi a autorităţilor locale încă de la sfârşitul lui 2004, motiv pentru care au fost incluşi în anul 2005 într-un program PHARE de sprijin material pentru prevenirea instituţionalizării pe o perioadă de cinci luni. Ulterior, din 2007 şi până în prezent, au fost sprijiniţi material (produse alimentare, igienico – sanitare, îmbrăcăminte, etc.) de autoritatea locală, de mai multe fundaţii, dar şi de persoane fizice.
Părinţii nu prea cooperează
În acest moment mama benficiază de indemnizaţia de însoţitor pentru persoane cu dizabilităţi având în vedere gradul de handicap al copilului de 10 ani. Pe de altă parte începând cu anul 2011 familia se află în atenţia unei fundaţii care până în acest moment le-au construit casa în care locuiesc, urmând ca aceasta să fie mobilată. „În toată acestă perioadă mama a fost informată/ îndrumată/consiliată cu privire la serviciile psihosociale de care poate beneficia în vederea dezvoltării abilităţilor parentale şi creşterii capacităţii de a face faţă situaţiilor de dificultate. Însă ca în multe alte cazuri ne confruntăm cu o situaţie destul de dificilă din punct de vedere al cooperării părinţilor”, a mai arătat Doina Federovici. Potrivit acesteia, situaţia familiei rămâne în atenţia autorităţilor locale, iar cazul va fi pus în atenţia consiliului comunitar consultativ în vederea realizării unui plan de intervenţie pe termen lung pentru prevenirea separării copiilor de mediul familial.





CITEŞTE ŞI:
Dramă botoşăneană: Copii sacrificaţi de la educaţie din cauza sărăciei





CITEŞTE ŞI:
 Vicepreşedintele CJ sare în ajutorul copiilor privaţi de şcoală de sărăcie