Elevii botoșăneni de gimnaziu vor studia după o nouă programă școlară.
Mai multe ore de informatica si mai putine de romana - asa sunt noile programe, de la clasele 5-8, aprobate de ministrul Educatiei. Informatica devine materie obligatorie, la gimnaziu.
In plus, elevii vor studia pentru prima data, ca disciplina obligatorie, dezvoltarea personala, un curs menit sa-i ajute, sa identifice factorii de stress din viata lor, si sa castige incredere in sine. Informatica va deveni disciplina obligatorie la clasele 5-8, cu cate o ora pe saptamana. Problema este ca nu exista suficiente calculatoare in scoli, nici profesori specializati. Ca solutie de avarie, ministrul propune ca elevii care nu au acces la un laborator de informatica, sa mearga pana in cea mai apropiata localitate pentru a studia aceasta materie.
Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Aceasta disciplina este una foarte practica, noi nu vrem ca informatica sa se faca la tabla. Avem microbuze in aceste localitati indepartate si alta varianta....nu putem sa ducem calculatoare, nu putem sa le ducem dintr-o parte in alta, va dati seama, vorbesc de situatii extreme".
Nici profesori nu sunt suficienti pentru informatica, asa ca profesorii de matematica sau fizica vor urma niste cursuri, ca sa poata preda ei aceasta materie. Mai multe ore de calculatoare nu inseamna, insa, ca elevii de gimnaziu vor avea sanse mai mari sa devina IT-isti. Programa cuprinde operatiuni de baza.
"Cum sa-si faca o adresa de email, cum sa comunice, cum sa faca o cautare pe Google”, explica ministrul.
“S-au eliminat foarte multe din lucrurile care erau trecute initial. Aveam acolo programare in Pascal, programare in C++, limbaje de programare. si am zis ca la acest nivel noi nu-i scoatem programatori.”
Si programa la limba si literatura romana va fi simplificata. De exemplu, la clasa a 5-a, in loc de 8 texte principale, elevii vor studia doar 6 texte. Religia ramane o materie care poate fi studiata doar la cererea parintilor. Aici, programa pune accentul pe dezvoltarea si respectarea valorilor morale.
De exemplu, la clasa a V-a, cei mici vor fi invatati sa identifice un set de reguli de comportament moral pornind de la cele 10 porunci. Iar la clasa a VIII-a, vor discuta despre iubire, ca temei al vietii, dar si despre provocari contemporane. In plus, vor invata rugaciuni si cantece religioase, dar si patriotice, cum ar fi "Hora Unirii".
Pentru prima data, va fi introdusa ca materie obligatorie, o ora pe saptamana, dezvoltarea personala. Aici, elevii vor invata sa identifice si sa rezolve sursele de stres, dar si sa isi dea seama ce cariera ar putea sa urmeze. La fel ca la informatica, ne confruntam, insa, cu lipsa profesorilor. Acestia ar putea sa apara in aceasta vara, dupa niste traininguri organizate de minister. La aceasta materie elevii nu vor primi note, dar nici nu a fost stabilita deocamdata o metoda de evaluare. (Sursa: Pro Tv)