Schimbări la polițele RCA: Cazier auto și inspecții obligatorii după accidente

Baza de date a polițelor RCA va fi integrată cu sistemele IT ale Poliției Rutiere, Registrului Auto Român (RAR) și asigurătorilor, operațiune care va conduce la apariția unui tip de "cazier" al proprietarilor de vehicule implicați în accidente rutiere.

 

El arată totodată că plata polițelor RCA în rate ar trebui să devină obligatorie - nu doar opțională, cum este în prezent - cu decontare directă.

 

"O direcție în care este necesară o evoluție pozitivă este cea a integrării sistemelor informatice. Din fericire, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) deține și administrează un sistem IT bine pus la punct, dar care necesită integrări cu RAR, cu Poliția Rutieră, cu asigurătorii, pentru a avea informații mai multe într-o perioadă mai scurtă și cu o utilitate mai mare pentru toți cei implicați.

În baza acestei integrări, vom avea "un cazier sau un certificat de daunalitate" pe care îl putem obține pentru orice vehicul care a avut o poliță RCA. De asemenea, cei de la RAR vor avea informații despre vehiculele implicate în evenimente rutiere și, în acest fel, instituția poate lua decizia de a chema pe cei implicați în evenimentul rutier. Totodată, se poate analiza și verifica dacă vehiculele implicate într-un eveniment rutier au fost reparate în rețeaua de service-uri auto, care se află sub autoritatea RAR, și, astfel, se pot face verificări printr-o nouă inspecție tehnică periodică", a explicat Mititelu pentru Profit.ro. 

 

La rândul lor, asigurătorii vor avea o imagine mult mai completă despre vehiculele asigurate RCA din portofoliu și, prin urmare, vor avea informații utile în procesul de subscriere, inclusiv pe partea de preț, scrie profit.ro 

 

 "Aceste două elemente – certificatul de daunalitate și integrarea sistemelor informatice – sunt parte din setul de amendamente la legislația RCA care se discută la nivelul Camerei Deputaților. Sperăm să fie parcurs și adoptat în perioada următoare. Va fi și o perioadă de implementare. Tehnic, există un acord între părți, dar trebuie să existe și baza legală pentru dreptul de a transfera între autorități informații din bazele de date", spune vicepreședintele ASF.  


Click AICI pentru continuarea articolului