SCHIMBĂRI anunțate de pe Aeroportul Suceava: CE trebuie să știe pasagerii

Noile modificări ar urma să intre în vigoare începând cu luna martie.

 

Schimbări la aeroport

 

Adaptarea infrastructurii aeroportuare sucevene la gestionarea a două fluxuri de pasageri este o provocare la care, conform oficialilor suceveni, se va face față din luna martie, de când românii pot călători fără controale ale pașapoartelor în țările Schengen.

 

Astfel,  „vechiul” terminal va fi dedicat  curselor interne și în interiorul spațiului Schengen, unde procedura de îmbarcare se simplifică și va fi aidoma celei spre București: check-in, control de securitate și „prezența” la poarta de îmbarcare, potrivit obiectivdesuceava.ro

 

La sosire, cei care vor veni după 31 martie din state Schengen vor merge direct la bagaje sau la ieșirea din aerogară. Ceilalți pasageri, pentru curse din Marea Britanie sau chartere din Egipt, Irlanda, Israel, Tunisia sau Turcia, atât la sosire, cât și la plecare mai au un ghișeu de bifat – pe la care acum trece toată lumea – cel de control al documentelor de identitate. Prin urmare, vor avea culoar special pentru controlul documentelor, operațiuni care se vor desfășura în terminalul nou, T2.

 

Din 31 martie, la Aeroportul Sucevei vor fi reorganizat fluxul de pasageri. De fapt, vor fi două fluxuri separate – cei care călătoresc în țări din Spațiul Schengen și cei care zboară în alte țări – și organizarea se va face pe terminale. Este important de știut fiind că, de exemplu, Marea Britanie nu este în spațiul Schengen. Iar numărul de curse externe de la Suceava spre Marea Britanie (Luton Londra) continuă să fie peste cel al curselor spre București, ca de altfel peste cel al oricăror alte destinații externe.

 

Prin urmare, decizia luată și comunicată de directorul Ioan Măriuța cu privire la terminalul actual (vechea clădire construită cu decenii în urmă și reabilitată printr-un mega proiect european și câteva intervenții punctuale finanțate de la Consiliul Județean) este aceea că acesta va fi destinat pe pentru cursele în interiorul spațiului Schengen, unde procedura de îmbarcare e simplifică și va fi aidoma celei spre București: check-in, control de securitate și „prezența” la poarta de îmbarcare.

 

La sosire, cei care vor sosi după 31 martie din state Schengen vor merge direct la bagaje sau la ieșirea din aerogară

 

Ceilalți, atât la sosire cât și la plecare, mai au un ghișeu de bifat – pe la care acum trece toată lumea – cel de control al documentelor de identitate. Prin urmare, vor avea culoar special pentru controlul documentelor. În linii mari este vorba de pasagerii care vin din Marea Britanie, însă – în funcție de cum va evolua în cazul aeroportului Suceava situația în perioada sezonului cald din 2024 sau în sezonul rece 2024/2025 – este posibil ca și din alte țări non-Schengen să fie zboruri – fie și în regim charter – ca de exemplu Egipt, Irlanda, Israel, Tunisia și Turcia.

 

Mesajul conducerii

 

Directorul general al Aeroportului Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava a fost întrebat dacă decizia de fluidizare a călătoriilor între aeroporturi din țări Schengen este „fezabilă” în sensul că dacă ziua de 31 martie, anunțată pentru intrarea „aeriană” în comunitatea Schengen este viabilă.

 

„Da, este o dată viabilă”, a fost răspunsul dat de directorul Ioan Măriuța.

 

El a confirmat că sunt discuții cu reprezentanți ai Poliției de Frontieră și ai Ministerului Afacerilor Interne despre adaptarea facilităților din terminalele de pasageri iar decizia luată a fost că în noul terminal (T2), vor fi o­perate cursele externe spre spațiul non Schengen – deocamdată Marea Britanie.

 

„Plecările și sosirile pentru non Schengen vor fi pe terminalul nou iar pentru Schengen pe cel vechi. S-a discutat cu specialiștii MAI și PF (despre adaptarea facilităților din terminalele de pasageri pentru gestionarea celor două fluxuri – n.red.) și este în regulă cu mici excepții. O să fie mutată linia controlului Poliției de Frontieră pe ieșirea din țară pe altă locație și va fi adaptată signalistica, panourile de informare”, a declarat Ioan Măriuța