Schimbarea la Față a Domnului: Tradiții și superstiții

Marți, 6 august 2024, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendar și, anual, pică în postul Sfintei Fecioarei Maria. 

 

Obrejenia

 

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea).

 

În această zi se culeg ultimele plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare. Dacă vremea este însorită şi plăcută, țăranii spun că vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă.

 

În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujbă. De asemenea, se împart pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „coliva de struguri”, aceste ofrande dăruindu-se în memoria rudelor plecate în eternitate, potrivit romaniatv.net.

 

Ce să nu mănânci de Schimbarea la Faţă

 

Schimbarea la Față se sărbătorește în fiecare an pe 6 august, în postul Sfintei Marii. Astfel că, în această zi nu se mănâncă produse de dulce, cu excepția peștelui, la care există dezlegare. De asemenea, după cum se știe din popor, este un aliment complet interzis.

 

De sărbătoarea care este mai cunoscută și ca Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, se face trecerea de la vară la toamnă și marchează coacerea strugurilor. De aceea, pe 6 august se consumă pentru prima dată strugurii, dar nu înainte de a-i duce la biserică pentru a fi sfințiți.

 

De la această dată, se spune că fructele capătă dulceața. De aceea, se pot consuma mere, pere și prune. Dar, legenda spune că atunci când Dumnezeu a creat strugurii, Diavolul, a făcut murele, cunoscute și ca „strugurii diavolului”, care se coc mai devreme.

 

De aceea, aduce ghinion să mănânce mure de Schimbarea la Față. Creștinii pot să mănânce mai întâi din rodul lui Dumnezeu și abia apoi pot să consume mure, fără să le fie teamă că le fuge norocul.

 

Superstiții

 

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos semnifică momentul în care postolii Mântuitorului, de pe muntele Taboor, s-au convins că el este, într-adevăr, Fiul lui Dumnezeu. Atunci când se ruga, chipul i s-a luminat și strălucea, iar hainele s-au făcut albe.

 

De asemenea, au observat doi bărbați cu care au stat de vorbă, marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Se spune că cine nu respectă această sărbătoare, se va usca și va fi galben precum florile, pentru că va păli precum ele.

 

De altfel, se crede că cine spală haine, se va umple de ploșnițe și de păduchi. Fetele care aleg să facă această sarcină, nu le va mai crește părul, așa cum nici iarba nu va crește. O altă superstiție i-ar putea  speria pe unii.

 

De exemplu, o învățătură presupune că cel care nu-și vede umbra capului la începutul soarelui, nu va trăi până la sfârșitul anului. În schimb, se crede că femeile însărcinate care prăznuiesc ca atare această sărbătoare, vor avea parte de o naștere ușoară.

 

(Foto: Getty Images)