Schimbare majoră pentru elevi, privind temele: De CÂND intră în vigoare

Mircea Dumitru, ministrul Educației, a semnat ordinul care prevede mai puține teme pentru elevi.

 

Din septembrie, va intra în vigoare un nou plan cadru pentru școala gimnazială. Acesta prevede, printre altele, că elevii vor sta cu cel puțin două ore mai mult la școală și că vor avea mai puține teme pentru acasă.

 

Planul cadru se va aplica eșalonat. Astfel, din anul școlar 2017-2018 vor beneficia de aceste schimbări copiii din clasa a V-a, urmând ca, din anii viitori, noutățile să se aplice și la celelalte clase de gimnaziu. 

 

Mai exact, din anul școlar viitor, elevii botoșăneni de clasa a V-a vor avea între 26 și 28 de ore pe săptămână, cei de a VI-a vor avea maximum 30 de ore pe săptămână, iar din anul școlar următor, elevii de a VII-a vor avea între 31 și 33 de ore săptămânal.

 

În ceea ce privește materiile, pe lângă cele făcute în prezent, se vor adăuga, din toamnă, Informatica și Tehnologia Informațiilor și a Comunicațiilor, dar și Educația socială. În schimb, elevii vor avea mai puține teme pentru acasă, potrivit unui ordin de ministru. Prin urmare, elevii din clasa pregătitoare nu vor avea teme deloc, cei din învățământul primar vor primi teme care vor putea fi efectuate în maximum o oră, iar cei din clasele V – VIII, în maximum două ore. 

 

Schimbări vor fi și pentru absolvenții clasei a VIII-a. Potrivit noii metodologii de admitere la liceu, în calculul mediei de admitere, ponderea mediei claselor V – VIII va reprezenta doar 20%, și nu 25%, cât era până acum. 

 

Totodată, din toamnă, absolvenții de gimnaziu vor putea opta să se înscrie în învățământul profesional dual. Prin acest program, elevii vor avea asigurate de către operatorii economici nu numai pregătirea practică, ci și burse. 

 

Nou este și faptul că la aceste programe de pregătire profesională de tip dual, prin unitățile de învățământ de stat, în mod gratuit, pot avea acces toate persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învățământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. Astfel, aceste persoane pot obține o calificare profesională și se pot integra pe piața muncii. În plus, absolvenții de profesională au posibilitatea de a continua studiile în învățământul liceal. (Sursa: Click)